SLU-nyhet

Ägarskifte i företaget - så här gör man!

Publicerad: 07 februari 2019

Plötsligt är det dags för generationsskifte i företaget eller så är en ny ägare på väg in. Hur gör man på bästa sätt? Hur gör andra? Tisdagen den 5 februari höll Kompetenscentrum företagsledning och SLU Partnerskap Alnarp ett seminarium i ämnet, med både blivande företagare och företagare på väg att lämna över som deltagare.

Förr eller senare kommer alla företagare till den punkt då det är dags att tänka på nästa kapitel i livet. Av olika anledningar måste företaget lämnas över till en familjemedlem, en helt ny ägare eller kanske en medarbetare. Det är extremt viktigt att försöka tänka på alla möjliga och omöjliga följder av ett ägarskifte, alla familjemedlemmar ska vara nöjda, för den som övertar ska det vara ekonomiskt möjligt att driva företaget vidare, samtidigt som den som lämnar över måste se till att levnadsvillkoren framöver blir så bra som möjligt. 

Under seminariet Ägarskifte i företaget delade både den äldre och den yngre generationen med sig av sina erfarenheter. Emilia Widerström-Astrenius, ordförande för LRF Ungdom, gav den yngre generationes syn på framtiden. Torsten Thuresson och Pehr Hansson, båda lantbruksföretagare berättade om sina erfarenheter av ägarskifte. Professor Mattias Nordqvist från Jönköpings högskola tog upp aktuell forskning och Peter Nilsson, konsult från KPMG och professor i skattejuridik, gav tips på smarta lösningar. Morten Haahr Jensen, från Seges i Danmark, berättade om ägarskifte i det tuffa klimat som uppstått efter den ekonomiska krisen i danskt lantbruk.. 

Dagen avslutades med en diskussion om hur man tar steget vidare.

Dagens program

Seminariet webbsändes och går att se i efterhand, gå in via länken HÄR.

Ett arrangemang av Kompetenscentrum företagsledning och Partnerskap Alnarp.

Text och foto: Marianne Persson