Nyhet

SLU Aqua och Sportfiskarna – Årets Havsfiskare!

Publicerad: 05 mars 2018

SLU Aqua och tonfiskmärkningsprojektet har tillsammans med Sportfiskarna tilldelats utmärkelsen Årets Havsfiskare 2017. - Det här är väldigt roligt, och vi tackar Göteborgs havsfiskeklubb för priset, säger en glad Andreas Sundelöf, projektledare på institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua).

SLU Aqua och Sportfiskarna får utmärkelsen, som delas ut av Göteborgs havfiskeklubb,  för genomförande av det uppmärksammade märkningsprojektet av blåfenad tonfisk som genomfördes på Västkusten sensommaren 2017.

När de blåfenade tonfiskarna för andra året i rad stimmade in i Skagerrak var forskare och sportfiskare beredda med satelitmärken och DNA-provtagning. Projektet fångade, märkte och släppte totalt 18 blåfenade tonfiskar (14 i Sverige och 4 i Danmark) och tog fenklipp från samtliga för att på genetisk väg se från vilket bestånd fiskarna kommit.

Så här lyder motiveringen från den enhälliga juryn:

"Årets utmärkelse tilldelas SLU Aqua/Havsfiskelaboratoriet samt Sportfiskarna för sina avgörande insatser med att organisera höstens märkningsprojekt efter blåfenad tonfisk på svenska västkusten. Under forskningsprojektet spöfångades, märktes och återutsattes 14 blåfenade tonfiskar i vikter mellan 130 och 350 kilo. Under 12 månader kommer sändarna att samla in unik information om fiskarnas vandringar i Atlanten. För varje märkt tonfisk har dessutom ett DNA-prov samlats in. Proverna kommer att visa varifrån våra nordliga tonfiskar kommer – från det bestånd som leker i Medelhavet eller från det bestånd som leker i Mexikanska golfen. Ingen vet ännu hur fiskarna blandar sig här i Skandinavien på utbredningens gräns och projektet kommer att bidra med information om vandringsmönster och genetik som är fundamental för den framtida förvaltningen av blåfenad tonfisk."

Läs mer om Årets havsfiskare 2017 på Göteborgs havsfiskeklubbs webbplats >>

Före 1960-talet var tonfisk inte alls en ovanlig syn i svenska vatten, men överfiske ledde till en försämrad beståndsstatus. Trots att en hårdare fiskeriförvaltning lyckats vända beståndsutvecklingen redan 2010, återkom inte fiskarna till svenska vatten förrän 2016.

Projektet försöker bland annat ta reda på vad som styr tonfiskens utbredning i Nordantlanten. Satellitsändarna i märkena samlar in unik information om fiskarnas vandringar i Atlanten under ett års tid. I september i år släpper sändarna från fiskarna och levererar information om på vilken plats och vilket djup de märkta fiskarna har varit sedan de blev märkta.

SLU arbetar intensivt för att få till ett lika framgångsrikt projekt 2018, men finansiering är i dagsläget inte säkrad.

2017 års projekt finansierades av ICCATs forskningsprogram för blåfenad tonfisk GBYP och var ett samarbete mellan SLU Aqua, DTU Aqua, WWF och Sportfiskarna. Ett unikt samarbete med många inblandade och ovärderlig stöttning från frivilliga sportfiskare så väl som myndigheter.