SLU-nyhet

Många beslut kring mat för konsumenter

Publicerad: 30 november 2018

Skatter på mat, förbud eller mer information – vägarna för att påverka våra beslut kring mat är många. SLU-professorn Carl-Johan Lagerkvist har pratat med AGFO som är en del av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, om vilken väg som är den bästa.

Vi tar i snitt 35 000 beslut varje dag. Av de beslut som rör mat är runt 90 procent helt omedvetna. De sköts av faktorer som styrs av tillgänglighet, vad som ser gott ut samt av ekonomiska och etiska skäl.

– Det omedvetna funkar så länge allt är som det brukar vara och vi inte behöver stanna upp och tänka. Är något annorlunda försöker vi hitta första bästa sätt runt, säger Carl-Johan Lagerkvist, professor i företagsekonomi vid SLU, som forskar om konsumentbeteende kring mat och individuellt beslutsfattande.

Skatt på socker och kött?

I debatten lyfts skatt på socker, kött och även importerat kött. Enligt Carl-Johan Lagerkvist har SLU gjort studier på köttskatt. En av frågorna var om köttet skulle beskattas för att det var importerat eller för att det har högre utsläpp. Frågan är också om det är hos konsument eller producent skatten ska tas ut.

– En skatt på kött skulle förmodligen ge en viss effekt precis i början, men inte bli jättestor. Blir importerat kött dyrt kan det bli negativt för kött som helhet vilket också skulle drabba svenska producenter, säger Carl-Johan Lagerkvist och konstaterar:

– Skatter som drabbar en enskild varugrupp har ingen betydelse om de inte blir extremt höga.

Han tar alkoholen som exempel där skatten är hög, men där vi vant oss vid kostnadsläget och fortsätter att dricka vin.

Läs hela artikeln hos AGFO