Nyhet

Sommarens traineekurs

Publicerad: 30 augusti 2017

För andra året har studenter från lantmästarprogrammet på SLU Alnarp genomfört en traineekurs i företagsledning. Linnéa Gustafsson och Cecilia Klasson följde under några intensiva sommarveckor företagsledare och driftsledare på vardera två större svenska lantbruksföretag. Sommaren bjöd på givande diskussioner och väckte många tankar om framtiden och ett eget företagande på sikt.

Linnéa Gustafsson är intresserad av mjölkproduktion och har under sommaren varit på två gårdar. Först på företaget Ogesta Egendom & Hyllela gård utanför Vimmerby och Gamleby med 1 250 mjölkkor, 2 000 hektar växtodling och 1 000 hektar skog, därefter på Tosjö säteri utanför Eksjö, som har ett nybyggt stall med 500 mjölkkor och utvändig karusell med 50 platser. Två stora företag med stor verksamhet, båda i utvecklingsfas och med många anställda.
– Jag har intervjuat driftsledare och ekonomiansvariga men även varit med i det dagliga arbetet, det har gett en helhetsbild av företagen, berättar Linnéa Gustafsson.

Under traineekursen har hon fått bekräftat att för så stora lantbruksföretag är kommunikation och ledning av personalen A och O, för att rätt saker ska bli gjorda.
– De som driver företagen har så mycket att tänka på, de kan inte vara med överallt.

Cecilia Klasson var under två veckor trainee på Ottekils gård under Åkerö förvaltning i Sörmland med 700 suggor, 700 ungnöt, 800 hektar växtodling och 600 hektar skog samt kycklingproduktion och dikor. Hon hade sedan tidigare kontakt med gården och ägnade veckorna åt produktionsprocesser i grisproduktionen. Under sex veckor arbetade hon därefter med rutiner i ett nybyggt stall för 400 suggor på gården Alkvettern i Värmland.
– Det jag har med mig hem är vikten av att använda mättal och att hela tiden gå igenom siffrorna och följa upp dem med personalen. Det är ett bra verktyg för att för att få alla med sig, säger Cecilia Klasson.

De två blivande lantmästarna är rörande eniga, traineekursen i företagsledning borde vara obligatorisk för alla som går utbildningen.
–  Det ger så mycket att vara ute på företag och koppla ihop kunskaper och praktik, säger Linnéa Gustafsson.

Både hon och Cecilia Klasson siktar på eget företagande men först ska de läsa ekonomi under det tredje året på Alnarp. Rådet till kurskamraterna i tvåan är att nappa på traineekursen och att redan under andra året söka kontakt med gårdar som kan vara intressanta som traineevärdar.