Kontaktinformation
Henrik Eckersten, henrik.eckersten@slu.se
Vi behöver nya och bättre odlingssystem för jordbruket. Och vi behöver också anpassa dagens odlingssystem till framtiden. Vilka passar bättre för den uppgiften än forskare vid SLU? I det arbetet skulle vi tjäna mycket på att samarbeta mer över ämnesgränserna och hitta bra sätt att beskriva odlingssystem så att de går att jämföra.
- Om vi ska kunna utveckla bra odlingssystem så krävs ett helhetsgrepp. SLU måste bli bättre på att integrera forskning inom ekologi, mark, genetik, grödor med mera, säger Henrik Eckersten, som har gjort en litteraturstudie på uppdrag av SLU:s plattform för odlingssystem
Ett viktigt steg i den riktningen är plattformen för odlingssystem som spänner över olika ämnen och fakulteter. Henrik fick i uppdrag att belysa kunskapsläget och ta fram underlag som kan ligga till grund för framtida forskning om odlingssystem. Plattformen spänner över jordbruk, trädgårdsodling och skogsbruk. Henrik har fokuserat på jordbruket, men meningen är att slutsatserna också ska vara relevanta även för skogs- och trädgårdsbruk.
Enligt Henrik ska forskningen arbeta med och jämföra odlingssystem som är relevanta och användbara för jordbrukare. Detta innebär att systemen måste definieras i jämförbara termer. Både för forskarnas skull och för SLU:s avnämare (lantbrukare, myndigheter, politiker, konsumenter mm). Det kan till exempel handla om mått på hur väl odlingssystem tillvaratar ekosystemtjänster som pollinering eller naturliga fiender. Eller hur jordens bördighet påverkas i olika system.
- I dagens forskning är det ofta ekologiska och konventionella system som jämförs och det ofta i grova termer, säger Henrik Eckersten.
Henrik har delat upp forskningsutmaningen i sex forskningskategorier som hänger ihop:
Läs rapporten:
Cropping system research - a framework based on a literature review
Henrik Eckersten, henrik.eckersten@slu.se