Nyhet

Styrelsen: Anslagsfördelningen 2017

Publicerad: 11 november 2016

Regeringen tilldelar SLU ett statsanslag på drygt 1,8 miljarder kronor för år 2017, där pris- och löneomräkningen är en procent.

Budgetpropositionen för 2017 innebar för SLU:s del enbart en mindre anslagsökning.

  • I budgetpropositionen framgår att satsningarna på forskning kommer lärosätena till del via forskningspropositionen först 2018 och framåt. De väntas bestå dels av höjda basanslag, dels av medel med viss inriktning att söka i konkurrens.
  • Vad gäller utbildning på grund- och avancerad nivå fanns inga särskilda satsningar som berör SLU. Regeringen har i första hand satsat på lärarutbildning och kompletterande utbildning.
  • Fortlöpande miljöanalys står för den enda, dock tidigare aviserade, ökningen om en miljon kronor för SLU:s del, vilken avser forsknings- och undersökningsfartyget.
  • Principen på SLU är att i så hög grad som möjligt fördela ut anslaget i organisationen. Det innebär samtidigt att det under 2017 inte finns några centrala reserver att tala om. Samtliga fakulteter har dock stora balanserade överskott och förväntas därför genomföra viss verksamhet med nyttjande av befintligt kapital.
  • Inför 2016 gjorde regeringen en återläggning av de 30 miljoner som drogs in från SLU:s utbildningsanslag 2012. När dessa medel återkom innebar det en utmaning för SLU att åter öka utbildningsvolymen, efter flera år med neddragen ram. SLU kommer troligtvis inte att klara av att nå utbildningsuppdraget för 2016. För 2017 ökas uppdraget med 200 helårsstudenter jämfört med förväntat utfall i år, vilket är nödvändigt för att SLU ska nå regeringens uppdrag om 12 000 helårsstudenter för treårsperioden 2016-2018. Den enskilt största satsningen är en fortsatt utbyggnad av djursjukskötarutbildningen med ytterligare 20 nybörjarplatser per år.
  • Inom forskning och forskarutbildning har ledningen diskuterat och enats om fortsatta satsningar på framtidsplattformar, forskningsinfrastruktur, samverkanstjänster, forskarskolor och livsmedelssatsning tydligt kopplade till strategin. Därutöver vill ledningen genomföra två nya satsningar 2017; dels en strategisk satsning på utvecklingsområdet ekonomi, dels en på karriärbidrag till särskilt lovande forskare och lärare.
  • Den fortlöpande miljöanalysen finansieras till cirka 60 procent med bidrag och uppdrag. Vid fördelningen av anslaget prioriteras de åtaganden och verksamheter som identifierats som formella åtaganden och som kommunikations- och miljödatastöd.

Dokumenten rörande anslagsfördelningen 2017 kommer senare att publiceras här:

https://internt.slu.se/Organisation-och-styrning/planering/verksamhetsplanering-och-anslagsfordelning/  

 


Kontaktinformation