11 nov

Zoom, Uppsala

Workshop: Samverkan kring boende för och etablering av flyktingar

seminarier, workshops |

Digital workshop som syftar till att kartlägga och dela erfarenheter rörande samverkan kring boende för och etablering av flyktingar.

Hur har kommuner ordnat boenden för flyktningar och stöttat deras etablering i samhället? Hur och i vilken utsträckning har kommunerna skapat förutsättningar för samverkan mellan olika aktörer (t.ex. förvaltningar, frivilligorganisationer, föreningar, invånare) för att hantera dessa brådskande behov av beslutsfattande och åtgärder? Vilka har varit de främsta utmaningarna och möjligheterna när det gäller samverkan i syfte att ordna boende för flyktingar och att främja en snabb etablering i samhället?

Välkommen till en digital workshop som syftar till att kartlägga och dela erfarenheter rörande samverkan kring boende för och etablering av flyktingar. Workshopen riktar sig till politiker och tjänstepersoner som har arbetat med att ordna boende för eller främja etablering av flyktingar från Syrien och Ukraina. I workshopen kommer du att få möjlighet att lära dig om hur olika kommuner har jobbat med samverkan kring boende för och etablering av flyktingar, samt att dela och diskutera dina erfarenheter eller åsikter med andra deltagare. Se preliminärt program nedan.

Workshopen arrangeras av forskningsprojektet Att balansera snabb och långsam planering: Nya perspektiv på medborgardialogens möjligheter och begränsningar i tider av brådskande hållbarhetsutmaningar, vid avdelningen för miljökommunikation.

Workshopen är den första i en serie workshops och seminarier inom ramarna för forskningsprojektet med fokus på behovet av att balansera snabba beslutsprocesser för att hantera akuta situationer samtidigt som olika aktörer involveras i sådant beslutsfattande. Workshopen kommer att bidra till projektets övergripande mål att utveckla nya idéer och praktiker som kommuner kan använda för att hantera akuta problem på ett snabbt och inkluderande sätt. På workshopen kommer du också att få höra om forskningsprojektets initiala resultat när det gäller deltagande och samverkan vid hantering av andra akuta frågor som bostadsbrist och skogsbränder.

PRELIMINÄRT PROGRAM

Introduktion till workshopen och till forskningsprojektet

Camilo Calderon och Martin Westin, SLU

Presentation: Att känna igen och hantera komplexiteten i planering av bostäder för flyktingar

Bernard le Roux, Dialogues AB (svb), tidigare Göteborgs Stads enhet för social hållbarhet inom Socialresursförvaltning, kommer att prata om risken att behandla ett komplext problem som om det vore ett tekniskt problem och risken med att söka snabba lösningar på samhällsproblem. Presentationen är baserad på Bernards expertis att hantera och stötta de som står inför komplexa samhällsfrågor och konflikter, samt erfarenheter från mötena och de metoder som Göteborgs Stad valde (och valde bort) för att ordna bostäder för flyktingar från Syrien i 2015.

Diskussion i grupper

Politiker och tjänstepersoner från olika kommuner delar med sig av erfarenheter och åsikter om:

  • Hur kommunerna har ordnat boenden för flyktningar och stöttat deras etablering i samhället?
  • I vilken utsträckning och hur har kommunerna skapat förutsättningar för samverkan mellan olika aktörer?

Diskussion i plenum

Alla deltagare diskuterar utmaningarna och möjligheterna när det gäller samverkan i syfte att ordna boende för flyktingar och främja deras etablering i samhället.

Presentation

Initiala resultat från forskningsprojekt Att balansera snabb och långsam planering: Nya perspektiv på medborgardialogens möjligheter och begränsningar i tider av brådskande hållbarhetsutmaningar.

Amelia Mutter och Andrew Butler, SLU presenterar forskningsprojektets initiala resultat när det gäller deltagande och samverkan vid hantering av andra akuta frågor som bostadsbrist och skogsbränder.