Fortbildningsdag i ekonomi och företagsledning för VH-fakultetens forskare och lärare, arrangerad av VH-fakultetens Kommitté för lantbrukets livsmedelsproducerande djur i samarbete med Kompetenscentrum Företagsledning.
Går det att öka vinsten samtidigt som man minskar klimatpåverkan? Hur jobbar man smartare i hela värdekedjan? Kom och inspireras av intressanta föreläsare och ta del av verkliga företags-case.
Temat för året är klimatsmart företagsledning. Vi vill ge deltagarna kunskap om utmaningarna och hur man hanterar klimatfrågor i olika delar av företagets värdekedja. Företagsledningen har ansvaret och håller i taktpinnen för nödvändiga förbättringar inom företaget. Men hur gör man? Dagen kommer att visa exempel på förbättringar av vinst och lönsamhet samtidigt som klimatavtrycket minskar per producerad vara.
Dagen riktar sig till VHs forskare och lärare, samt till studenter i slutet av sin utbildning samt alla övriga som är intresserade av svensk animalieproduktion.
Välkomna!
Tid: 2020-05-13 10:00 - 16:00
Ort: Uppsala
Lokal: Deltagande via zoom, men lokal är även bokad för Uppsala, Skara, Alnarp och Umeå
Arrangör: VH-fakultetens kommitté för lantbrukets livsmedelsproducerande djur i samarbete med Kompetenscentrum Företagsledning
Sista anmälningsdag: 8 maj 2020
Deltagande i ekonomidagen sker via zoom. Lokaler är även bokade i Uppsala (Audhumbla), Skara (Redet), Alnarp (Spiltan) och Umeå (Nästet).
09.30 - Uppkopplingstid till zoom
10.00 - Inledning kommittén Margareta Emanuelsson
10.10 - Effekter av klimatsmart företagsledning: Resultat i kronor och CO2 –ekvivalenter! Ove Karlsson SLU Alnarp, Mia Davidsson agronom och Landsbygdsutvecklare Länsstyrelsen i Skåne
Företags-case 1: Ekologisk mjölkproduktion och växtodling
Företags-case 2: Grisföretag med växtodling
11.00 - Produktionsprocesser och analys av värdekedjan Hur ser nuläget ut? Vad är potentialen? Vad krävs för att nå dit? Karin Alvåsen, Elisabet Jonas, Mikaela Jardstedt
12.00 - Lunch
13.00 - Workshop djurslagsvis
Hur kan vi förbättra processerna för att bli mer klimateffektiva och samtidigt få ett bättre ekonomiskt resultat? (Kaffepaus tas i grupperna)
- Mjölk-produktion - Karin Alvåsen
- Nötköttsproduktion - Mikaela Jardstedt
- Lammproduktion - Annelie Carlsson
- Grisproduktion - Elisabet Jonas
- Ägg och kyckling - Stefan Gunnarsson
14.30 - Redovisning och slutdiskussion Ove Karlsson
15.30 - Avslutning