Äpplen på en kvist. Foto.
1 jul
2 jul

Visby

Livesändning av podden Feeding your Mind i Almedalen

SLU Future Foods podd "Feeding your mind" sänder live från Almedalen. Fyra kvartslånga avsnitt då forskare och beslutsfattare samtalar om heta frågor som har med vatten och fisk att göra: smart sjömat, fiskars välfärd, hushållning av vatten i svensk matproduktion samt kvaliteten på svenskt dricksvatten. Podden leds som vanligt av Ylva Carlqvist Warnborg. Efter varje poddsamtal blir det 45 minuters mingel för fortsatt prat om ämnet och framtidens mat. Vi serverar färsk forskning och något att tugga på.

Fakta

Tid: 2019-07-01 10:00 - 2019-07-02 17:00
Ort: Visby
Arrangör: SLU Future Food
Mer information:

Plats: Björkanderska, Skeppsbron 24


Program

Måndag 1 juli kl 11.30

Smart sjömat eller fishy food?

Fjärsing istället för torsk på tallriken? Mört, eller varför inte smörbult i fiskburgaren? Vi behöver använda havets begränsade resurser mycket klokare och mer innovativt än idag när mycket fångad fisk av ”fel” sort bara slängs tillbaka i havet. Vi borde äta andra fiskarter än de traditionella, men också hantera och förädla fiskprodukter så att vi tar tillvara mindre fiskar och delar av fisk som idag slängs. Hur mycket bra matfisk finns det därute, som vi hittills har missat? Vad finns att lära av våra grannländers matvanor? Varför är det coolt att äta torsk men inte skrubbskädda? Hur opinionsbildar vi för ändrade matvanor som visar hur smart sjömat ger fördelar för klimatet och den akvatiska miljön?

Medverkande:

  • Annika Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket
  • Jonas Hentati Sundberg, biträdande lektor vid institutionen för akvatiska resurser, SLU
  • Ylva Carlqvist Warnborg, intervjuare, SLU Future Food

Podcasten livesänds på www.facebook.com/slusweden

Via twitter kan du följa samtalet under hashtag #fishyfood

Måndag 1 juli kl 14.30

För mycket eller för litet vatten – hur klarar lantbruket det?

Livsmedelsstrategins uttalade satsning på svenskt lantbruk och livsmedelsindustri var efterlängtad av många och ingav framtidstro. Ett hållbart jordbruk med betydligt bättre självförsörjningsgrad än idag är målet. Samtidigt står jordbruket inför klimatutmaningar som kräver stora investeringar i infrastruktur för att möta såväl för mycket som för lite regn. Men lagstiftning och regelverk kring jordbrukets vattenhushållning är inte i takt med tiden och kan istället för att underlätta bli en bromskloss i utvecklingen mot ett hållbart och klimatanpassat jordbruk. Hur behöver lagstiftningen kring vattenhushållning ändras? Är reglerna kring bevattningsförbud för stränga? Kan vi bättre ta vara på de outnyttjade vattenresurser som vi har?

Medverkande:

  • Beslutsfattare på området, namn kommer
  • Ingrid Wesström, forskare inom jordbrukets vattenhushållning, SLU
  • Ylva Carlqvist Warnborg, intervjuare, SLU Future Food

Podcasten livesänds på www.facebook.com/slusweden

Via twitter kan du följa samtalet under hashtag #vattenflex

Tisdag 2 juli kl 12.00

Om slakt av fisk och välfärd i vattnet

Miljarder fiskar föds upp och slaktas varje år i världen. Fiskar är känsliga och mer lika andra ryggradsdjur än vad många tror. Forskning visar att de kan känna smärta, rädsla och må dåligt av stress. Men vem bryr sig om hur fiskar mår? De har ingen mimik, kan inte göra sig hörda och är inte särskilt gulliga. Inte ens i Sverige som säger sig vara är ett föregångsland kring djurskydd finns något regelverk för hur fiskar ska slaktas – och bedövning med koldioxid som används mycket i Sverige fungerar inte bra. Varför ser det ut som det gör? Vad kan vi ändra på för att få en hållbar och djuretiskt acceptabel hantering och slakt av odlad fisk?

Medverkande:

  • Jenny Lundström (mp)
  • Ev ytterligare namn på beslutsfattare kommer
  • Lotta Berg, veterinär och professor i husdjurens miljö och hälsa, SLU
  • Ylva Carlqvist Warnborg, intervjuare, SLU Future Food

Podcasten livesänds på www.facebook.com/slusweden

Via twitter kan du följa samtalet under hashtag #fiskslakt

Tisdag 2 juli kl 14.15

Hur hotat är vårt dricksvatten?

Rent dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för hela livsmedelskedjan. Men framtidens vattenförsörjning står inför stora utmaningar med samhällets höga kemikalieanvändning, klimatförändringarnas torka och översvämningar och ett intensivt samhällsbyggande. Det finns tusentals olika ämnen i vatten, varav ett okänt antal är giftiga föroreningar. Men dagens vattenreningstekniker övervakar och mäter bara en liten del av dem och är heller inte utformade för att eliminera dem. Letar vi efter rätt saker i vattnet – och hur hittar vi dem? Behöver vi ett nytt och uppgraderat kvalitetssäkringssystem för vatten? Hur hotat är vårt dricksvatten?

Medverkande:

  • Annika Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket
  • Maria Gardfjell (mp), vice ordförande Miljö- och jordbruksutskottet
  • Johan Lundqvist, docent i molekylär toxikologi, SLU
  • Ylva Carlqvist Warnborg, intervjuare, SLU Future Food

Podcasten livesänds på www.facebook.com/slusweden

Via twitter kan du följa samtalet under hashtag #vattenhot

Relaterade sidor: