SLU:s skatter: Hilma af Klint
I serien SLU:s skatter startar vi med Hilma af Klint (1862-1944), en föregångare inom den abstrakta konsten. På Veterinärmuseet i Skara finns originalillustrationer av hästens anatomi. Ungefär 140 stycken.
Abstrakt måleri, Hilma af Klint. Foto: Moderna museet.
Hilma af Klint testamenterade över 1000 målningar, akvareller och skisser till sina efterlevande. Men med ett förbehåll, de skulle inte få visas förrän 20 år efter hennes bortgång. Hilma af Klint menade att hennes samtid inte skulle förstå konsten.
Det skulle gå mer än 40 år. En del målningar visades första gången 1986 på en utställning i Los Angeles. Nu har Hilma af Klint uppmärksammats med utställningar världen över. I Sverige våren 2013 på Moderna museet i Stockholm.
Hilma på SLU
I samband med Moderna museets utställning uppmärksammades Veterinärmuseet i Skaras 140 originalillustrationer. De hör till John Vennerholms lärobok ”Hästens operativa speciella kirurgi”, tryckt 1901. Illustrationerna hör till Hilma af Klints tidiga föreställande måleri.
– Hon anställdes troligen av professor Vennerholm som 1902 blev chef för Veterinärinstitutet i Stockholm. Vennerholm behövde en illustratör till sina kirurgiböcker, berättar Göran Jönsson, intendent vid Veterinärmuseet.
Hästhuvud i genomskärning, Hilma af Klint. Foto: Vanja Sandgren.
I förordet till läroboken om hästens kirurgi står att ”Alla figurer äro särskilt tecknade för arbetet, de flesta af fröken af Klint, några av fröken Cassel eller Styckadjunkaren Dorff.” (Styckjunkare var fram till 1972 en underofficersgrad vid artilleriet och luftvärnet).
– När det gäller identifiering av bilderna är det enkelt. Den enda som har signerat är styckjunkare Dorff och vissa illustrationer avviker från flertalet, dessa härleds till fröken Cassel, berättar Göran Jönsson.
Fakta
Hilma af Klint
Omkring 1906 slutade hon med föreställande illustrationer och mellan 1906 och 1915 skapades närmare 200 abstrakta målningar. Många av imponerande format.
Målningarna visar medvetandet av en andlig dimension genom geometriska former och symboler tillsammans med det ornamentala. I hennes värld handlar det mycket om andliga strömningar som spiritism, teosofi och antroposofi.
En stiftelse förvaltar konsten idag.

PUBLICERAD: 27 januari 2015