Introduktion för studenter som ska labba vid MEKÖL

Senast ändrad: 02 oktober 2024

Introduktion

Alla som deltar i kurser som använder sig av MEKÖL:s lokaler eller utrustning ska förbereda sig genom att läsa igenom kursens egna labbinstruktioner men även några av MEKÖL:s checklistor.
Beroende på vilka labbar som ska göras så kan även andra MEKÖL-dokument vara nödvändiga/bra att läsa igenom: säkerhetsregler för kemilabb, handhavandebeskrivningar för olika apparater och annan information om MEKÖL och den utrustning och de kemikalier som ska användas på laborationerna. Detta gäller studenterna på kursen, labblärarna på kursen och andra lärare och kursansvariga på kurserna. 

- Studenterna bör i de allra flesta fall ha läst på om laborationen i förväg för att kunna ha största möjliga nytta av labben, för att kunna genomföra alla moment i laborationen på ett säkert sätt och för att undvika farliga situationer.
- Lärarna på själva labbmomenten har ju också mycket viktiga arbetsuppgifter för att hjälpa studenterna i labbmiljön samt att övervaka arbetet för att förhindra att felgrepp och att farliga situationer uppstår.
- De kursansvariga har ju  ett extra ansvar eftersom de är just kursansvariga. 

Checklistor och andra liknande dokument

Här nedan finns allmänna regler och anvisningar för laboratoriearbete vid MEKÖL. 
Studenter och labblärare ska läsa igenom och använda informationen i punkt B när ni är på labb.

Beroende på vilka laborationer som ska genomföras så kan även information under punkt H behöva läsas igenom.

B.
I de fyra labbsalarna (K1-K3, JE) finns dessutom de här checklistorna utplacerade. Detta är grundläggande trivselregler för all verksamhet i MEKÖL:s fyra labbsalar.
- checklista för labblärare
- checklista för studenter.

H.
MEKÖL:s säkerhetsregler för kemilaborationer finns som pdf. Många säkerhetsregler som gäller för kemilaborationer kan säkert vara tillämpliga även för annan labbverksamhet.

 

Skaffa gärna egen labbrock! Helst i krafttigt bomullstyg, se mer info under punkt H MEKÖL:s säkerhetsregler (sid 4).
MEKÖL har labbrockar för utlåning men de hinner inte tvättas mellan labbarna! 

Vattenkranarna ger olika vattenkvaliteter! Avjoniserad vatten levereras ENBART i de höga kranarna med grön kran märkt med WDI (Water DeIonized). Den kranen är inringad med grönt i bilden.
Alla andra kranar eller blandare (rödmarkerade i bilden nedan) levererar vanligt kranvatten vare sig de finns på labbänkarna, dragskåpen eller vid diskbänkarna.

De flesta apparater och instrument har dessutom instruktioner för hur de ska användas. De ligger oftast tillsammans med apparaterna i apparatrummet eller i apparatförrådet. Det gäller t.ex. rotationsindunstare, pH-metrar, UV-spektrofotometrar och mycket annat.


Förhoppningen är att vi ska höja säkerheten och trivseln på våra laboratorier. Är du som kursansvarig, labblärare eller student osäker på något så tveka inte att fråga!

 


Kontaktinformation