I miljödataguiden finns information om grundläggande krav för datahantering inom fortlöpande miljöanalys. Guiden fungerar som ett stöd för att SLU:s miljöanalysverksamheter ska hantera data på ett systematiskt och långsiktigt sätt.
Miljödataguiden är kortnamnet för ett styrande dokument, Grundläggande krav för datahantering inom fortlöpande miljöanalys, som fastställdes av rektor 2025-06-16. Läs dokumentet i sin helhet här:
Vad är miljödataguiden?
Miljödataguiden anger grundläggande krav i datahanteringens olika delar och ska utgöra ett hjälpmedel för ett långsiktigt kvalitetsarbete i de verksamheter som har någon typ av datahantering. Med miljödataguiden som utgångspunkt kan verksamheterna bland annat förbättra dokumentation, tydliggöra ansvars- och rollfördelning, kontrollera och förbättra informationssäkerhet, minska personberoenden och öka tillgängligheten till data.
Miljödataguiden innehåller krav för god datahantering som är grupperade utifrån en datahanteringsmodell bestående av processer för att
- samla in data
- ta emot data
- lagra och tillhandahålla data
- styrning och stöd.
Syftet med miljödataguiden
I takt med ökad efterfrågan på information om tillståndet i miljön från lokala, nationella och internationella intressenter ökar också kraven på att den information som SLU:s miljöanalys levererar är tillgänglig, återanvändbar, kvalitetskontrollerad och kvalitetsdeklarerad. ska fungera som ett stöd i syfte att säkerställa god kvalitet och ändamålsenlig organisation i förhållande till verksamhetens datahantering.
Miljödataguiden, uppföljningar och fortlöpande kvalitetsarbete
För att underlätta för miljöanalysverksamheterna att följa SLU:s datahanteringspolicy och kraven i Miljödataguiden genomför Miljödatastöd ett systematiskt arbete som kallas ”kvalitetsarbetet”. Målet är att bedöma verksamheternas nuvarande status i förhållande till kraven i miljödataguiden, vilket görs genom en inledande kartläggning med en enskild verksamhet där Miljödatastöd tillsammans med verksamheterna går igenom datahanteringsprocesserna (uppföljningar). Baserat på bedömningen beslutar verksamheten tillsammans med Miljödatastöd vilka delar som behöver vidareutvecklas och lägger upp en plan för detta arbete.
Vilka verksamheter följs upp?
Miljödatastöd genomför varje år uppföljningar av ungefär sex verksamheter som vi väljer ut. Verksamheter som vill ha hjälp med sin datahantering, eller göra en uppföljning för att identifiera förbättringsbehov, kan också kontakta oss (miljodatastod@slu.se).
Vem står bakom miljödataguiden?
Miljödatastöd förvaltar miljödataguiden som togs fram på uppdrag av FOMAR, Rådet för fortlöpande miljöanalys.
- Om Miljödatastöd
- "Grundläggande krav för datahantering inom fortlöpande miljöanalys fastställdes" av rektor 2025-06-16. Rektorsbeslutet kan läsas i Public360: ua 2025-1890-1.
Äldre versioner av miljödataguiden
Miljödataguiden började tillämpas redan 2013 (under namnet kvalitetsguiden) i många miljöanalysverksamheter med långsiktig och omfattande datahantering. Äldre versioner av miljödataguiden/ kvalitetsguiden finns på Fortlöpande miljöanalys Sharepoint-sida. Miljödatastöd kan också skicka pdf:er till de som inte har åtkomst. Kontakta oss på miljodatastod@slu.se.