Kontaktinformation
Erika Troeng, presschef
Kommunikationsavdelningen, SLU
erika.troeng@slu.se, 018-67 26 08, 073-807 88 90
Regeringen presenterade idag en ny satsning på Svensk mat på tallriken. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) får utökade resurser motsvarande 14,5 miljoner kronor 2026, som ökas till 16,5 mnkr från och med 2027. SLU:s rektor Maria Knutson Wedel välkomnar satsningen.
Regeringen gör följande satsningar på SLU:
– SLU har en central roll för svensk livsmedelsförsörjning och beredskap. Genom vår forskning och våra utbildningar samt vår miljöanlays bidrar vi med den kunskap och kompetens som de gröna näringarna behöver och vi gör Sverige bättre rustat inför framtidens utmaningar. Regeringens satsning på SLU är därför mycket välkommen och ger oss möjlighet att ytterligare stärka dessa viktiga områden, säger Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU.
Pengarna är ett led i regeringens satsning för att säkra en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor i Sverige. Medlen riktade mot utbildning för yrkesverksamma inom livsmedelsförsörjning är en ny satsning inom de livslånga lärandet.
– För att stärka svensk livsmedelsförsörjning och beredskap behövs inte bara forskning och utbildning av nya generationer, utan också möjlighet till kompetensutveckling för yrkesverksamma inom de gröna näringarna. Genom regeringens nya satsning får SLU nu möjlighet att förmedla aktuell kunskap som kommer att stärka livsmedelskedjan, säger Maria Knutson Wedel.
Faktaruta
SLU Grogrund är ett nationellt kunskapsnav för svensk växtförädling. Som kompetenscentrum och samverkansprogram ska SLU Grogrund säkerställa tillgången till nya växtsorter anpassade för svenska odlingsförhållanden i hela landet. Genom sitt arbete bidrar programmet till en växande, hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i Sverige.
Erika Troeng, presschef
Kommunikationsavdelningen, SLU
erika.troeng@slu.se, 018-67 26 08, 073-807 88 90