Kontaktinformation
Anna Lundmark, Kommunikatör
Institutionen för ekologi, SciFest
anna.lundmark@slu.se
+4618672335
I Forskar Grand Prix tävlar forskare i vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och begripliga presentationen av sin forskning – på 4 minuter. I år kommer den nationella deltävlingen att avgöras på SciFest i Uppsala 10 oktober. SLU-doktoranden Daniel Mensah som var med förra året tycker att alla borde ta chansen.
Forskare och doktorander från hela Sverige kan vara med i den nationella deltävlingen som samordnas av föreningen Vetenskap och allmänhet.
Du ansöker genom att skicka in en video där du berättar om din forskning. Vetenskap och allmänhet väljer sedan ut de som kommer att tävla. Kanske blir det du!
Inför deltävlingen kommer du i så fall att coachas i presentationsteknik och få hjälp med ditt framträdande. Oavsett om du vinner eller inte kommer du att ha nytta av det i hela livet! Du får ersättning för boende och resa till Uppsala så det här är verkligen intressant för alla SLU-orter. Presentationen kan hållas på svenska eller engelska.
Det vore väldigt roligt att ha med forskare från Uppsala i tävlingen. Vi vet ju att det finns väldigt många forskare som är duktiga på att berätta om det de gör, säger Katarina Holmborn Garpenstrand.
Tävlingen äger rum på SciFest-scenen inför gymnasieklasser och en jury.
Daniel Martey Junior Mensah på institutionen för skoglig resurshushållning SLU kom på bronsplats i riksfinalen förra året. Han använde metaforen innebandy för att förklara sin forskning. Hur lag skog (skogsföretagen, naturskydd och allmänheten som är i skogen) kan samlas mot lag hot (bränder, översvämning, skadliga insekter och höga temperaturer). Han uppmanar alla som är intresserade att ansöka till tävlingen.
- Jag lärde mig att anpassa hur jag berättar om min forskning för människor som inte är bekanta med ämnet. Eftersom jag bara hade fyra minuter var varje ord viktigt. Det här bra tillfälle att sprida forskningen till allmänheten. Tävlingen kan attrahera studenter och nya samarbetspartners, säger Daniel.
Men Forskar Grand Prix är förstås bara en av de många spännande aktiviteter som sker på SciFest som pågår mellan 9-11 oktober. Där har du chans att dela med dig av din forskning till barn, ungdomar och allmänhet.
Anmälan mellan 13 maj och 30 juni. Du kan få tips inför ansökan på ett webbinarium.
Nationell deltävling – öppen för forskare i hela landet - Forskar Grand Prix
Webbinarium 13 maj: Förklara din forskning på fyra minuter - Forskar Grand Prix
Webinar 14 May: Explain your research in four minutes! - Forskar Grand Prix
För inspiration: Titta på finalen från förra året
Anmälan senast 10 juni
Anna Lundmark, Kommunikatör
Institutionen för ekologi, SciFest
anna.lundmark@slu.se
+4618672335