Nyhet

Raps kan bli en bättre växtbaserad proteinkälla med hjälp av gensaxen

Publicerad: 27 mars 2025
En man håller i delar av en rapsplanta i ett labb. Han har blå handskar på sig.

I en ny avhandling visar Oliver Moss att det går att minska halterna av glukosinolater, sinapin och fytinsyra i raps. Det öppnar upp för att använda rapsproteiner både som ett bättre djurfoder och som en växtbaserad proteinkälla för livsmedel.

Oliver Moss kom till Sverige från England för åtta år sedan. Han tog sin masterexamen i Stockholm, arbetade vid Lunds universitet och påbörjade sedan sin forskarutbildning inom SLU Grogrund. På SLU har han varit med och finslipat en metod för att tysta ner gener i raps med hjälp av gensaxen, och använt denna teknik – genomredigering - för att sänka halterna av oönskade ämnen.

Forskargruppen som Oliver ingår i har utvecklat ett protokoll för att generera rapsplantor från individuella celler - protoplaster - ett kritiskt steg i genomredigeringen.

– Jag har använt protokollet för att minska mängden antinutritionella ämnen i raps, och resultaten ser lovande ut. Försöken är gjorda under kontrollerade förhållanden i klimatkammare, och växterna ser friska ut. Nu återstår att undersöka hur plantorna klarar sig utan dessa ämnen i växthus och på fält, säger Oliver Moss.

Ämnena har en bitter smak, försämrar näringsupptaget hos djur och påverkar deras hälsa negativt. De utgör ett hinder för att använda rapsproteinerna direkt som livsmedel. Oliver hoppas att forskningen ska bidra till en bredare användning av raps i både djurfoder och som föda för människor.

I EU omfattas metoden genomredigering av det strikta regelverket för genetiskt modifierade organismer (GMO), vilket begränsar användningen inom jordbruket. Just nu pågår dock förhandlingar om ny lagstiftning som kan bana väg för gensaxen och andra nya genomiska tekniker. Oliver ser positivt på utvecklingen.

– Det vore roligt om forskningsresultaten kunde få en praktisk tillämpning, och inte bara vara intressanta på en teoretisk nivå, säger han.

I morgon fredag disputerar Oliver Moss med sin avhandling “Enhancing rapeseed seedcake quality for feed and food using CRISPR-Cas RNP gene editing”.

I framtiden vill han fortsätta arbeta med växtförädling.

– Om regelverket ändras och gensaxen får en större roll inom växtförädlingen, tror jag att det kan bli ett jättestort och betydelsefullt forskningsfält, säger han.

Fakta:

Vid produktion av rapsolja bildas en restprodukt - en rapskaka - som är rik på högkvalitativa proteiner. Den innehåller tyvärr även ohälsosamma ämnen från växten, vilket i dag begränsar hur man kan använda den.

I avhandlingen Enhancing rapeseed seedcake quality for feed and food using CRISPR-Cas RNP gene editing presenterar Oliver Moss ett protokoll för att regenerera rapsplantor från protoplaster - ett viktigt steg i genomredigeringen av grödan.

Genomredigering med CRISPR-Cas, även kallad "gensaxen", innebär att man gör genetiska förändringar (mutationer) i en organisms DNA utan att tillföra främmande genetiskt material, vilket skiljer metoden från traditionell genetisk modifiering.

Med hjälp av CRISPR-Cas har Oliver Moss utvecklat linjer av raps med låga halter av antinutritionella ämnen. Halten glukosinolater minskade med upp till 64 procent, sinapsin med upp till 73 procent och fytinsyra med upp till 62 procent. Resultaten visar att det finns stor potential i att använda gensaxen för att förbättra rapskakans näringsvärde och agronomiska användbarhet. Forskningen banar väg för hälsosammare och mer hållbara alternativ till djurfoder och livsmedel.

Mer om disputationen 28 mars 2025 klockan 13 i Alnarp.

Oliver Moss doktorandprojekt ingår i SLU Grogrunds forskning om raps: Förbättring av rapskakans kvalitet för högvärdiga foder och livsmedelsändamål.

Länk till SLU Grogrunds webb.


Kontaktinformation

Oliver Moss, doktorand
Institutionen för växtförädling, SLU
oliver.moss@slu.se

Li-Hua Zhu, professor
Institutionen för växtförädling, SLU
li-hua.zhu@slu.se, 040-41 53 73