Kontaktinformation
Institutionen för människa och samhälle
Artificiell intelligens, AI, har snabbt gått från att vara en framtidsvision till att bli en del av vår vardag. Inom lantbruket ser vi redan hur tekniken kan underlätta arbetet, men samtidigt väcker den både förhoppningar och farhågor. Frågan är: Hur kan AI på riktigt göra skillnad i lantbrukarens vardag?
Strax innan årsskiftet släppte Agro Sörmland och Agro Örebro en slutrapport om hur AI kan minska den administrativa bördan och underlätta regelefterlevnaden i lantbruket. Rapporten heter "AI i lantbrukets tjänst".
Studien visar att det finns gott om tekniska lösningar, men att många lantbrukare varken känner till dem eller tycker att de är tillräckligt användarvänliga. Dessutom visade rapporten på risker: AI-språkmodeller kan ge vilseledande svar på frågor om exempelvis lagstiftning vilket kan bli kostsamt för lantbrukare som följer eventuella felaktiga råd. Med andra ord – AI kan vara en assistent i vardagen, men den måste användas med sunt förnuft och kritiskt tänkande.
Den snabba AI-utvecklingen gör dessutom att undersökningar och utvärderingar snabbt blir inaktuella. Tekniken förändras i rasande fart, ibland snabbare än vi hinner utvärdera den. Det betyder att det ofta blir upp till lantbrukaren själv att testa vad som fungerar i praktiken. Jag har redan hört om lantbrukare som dagligen använder AI-assistenter i mobilen för att få svar på frågor om allt från växtskydd till foderbalans. AI har blivit en digital kollega på gården, redo att svara dygnet runt.
I januari tog AI-utvecklingen ett kliv till när OpenAI, företaget bakom ChatGPT, lanserade en första version av en så kallad ”AI-agent”. Den kan utföra enklare digitala uppgifter direkt i webbläsaren. För den kreative lantbrukaren öppnas nu en rad nya möjligheter – tänk om en AI-agent snart kan fylla i SAM-ansökan, beställa insatsvaror eller analysera väderdata för att optimera plantering och skörd? Det behöver inte utgöra ett hot mot traditionell rådgivningsverksamhet, tvärtom kan det uppstå ett stort behov av teknisk rådgivning inom AI-användning.
Lantbruket går mot en framtid som är mer uppkopplad, digital och datadriven än någonsin tidigare. För den som vill ligga i framkant gäller det att hänga med i utvecklingen. I framtiden kommer den största utmaningen sannolikt inte vara vad AI kan göra, utan hur vi använder den på bästa sätt.
Så, hur ser din gård ut om fem eller tio år? Kanske har du en AI-assistent som håller koll på dina fält, hjälper dig med pappersarbetet och ser till att du alltid har den senaste informationen i fickan.
Text: Samuel Bäckelin
Här är länken till rapporten från Agro Sörmland och Agro Örebro: