Kontaktinformation
par.aronsson@slu.se, 018-67 25 67, 0706-88 48 97
Här följer ett sammandrag av de viktigaste besluten som fattades vid fakultetsnämndens möte den 19 september.
Nämnden beslutade om rekryteringar av professorer. För samtliga gäller förutsättningen att rektor tillstyrker rekryteringarna.
Professorer
Beslut fattades om att rekrytera en professor i företagsekonomi med inriktning mot entreprenörskap och innovation på institutionen för ekonomi. Den nuvarande professorn förväntas gå i pension under 2025.
Nämnden beslutade att påbörja en rekrytering av en professor i organisk kemi vid institutionen för molekylära vetenskaper. Ämnet ersätter ämnesområde organisk kemi inriktning biomolekylers struktur och där den nuvarande professorn väntas gå i pension 2025.
Slutligen beslutade nämnden att påbörja rekryteringen av en professor i landskapsekologi vid institutionen för ekologi, där den ämnesansvariga professorn går i pension, troligen under 2025 eller 2026.
Universitetslektor
Nämnden beslutade att rekrytera en universitetslektor i nationalekonomi med inriktning jordbrukssektorns ekonomi.
Nämnden beslutade att inrätta tillämpad ekonomi som ett nytt forskarutbildningsämne. Institutionen för ekonomi inkom förra hösten med en anhållan till forskarutbildningsnämnden om att inrätta ett nytt forskarutbildningsämne i tillämpad ekonomi. Motivet för ett tredje ekonomiämne, utöver företagsekonomi och nationalekonomi, var ett behov av att bryta sig loss från kurskraven inom den nationella doktorandutbildningen. Idag finns forskarutbildningsämnena lantbruksekonomi, miljöekonomi, naturresursekonomi, skogsekonomi och bioekonomi.
Fakultetsnämnden beslutade att utse Pernilla Tidåker vid institutionen för energi och teknik till gruppsuppleant i docentnämnden för perioden 1 oktober 2024 tillsvidare till som längst 31 mars 2025. Nuvarande gruppsuppleanter har avsagt sig uppdraget då de kommer att lämna SLU.
Mötet beslutade att godkänna den kvalitetssäkringsrapport för forskarutbildningen som presenterades för fakultetsnämnden. Under 2024 genomförs en fullskalig utvärdering av samtliga sex kvalitetsområden för SLU:s forskarutbildning. Det övergripande syftet med NJ:s analys är att gemensamt diskutera förutsättningarna för god kvalitet inom fakultetens forskarutbildning och att identifiera möjliga utvecklingsåtgärder.
Efter fakultetsnämnden kommer rapporten att skickas till SLU:s forskarutbildningsråd. Dokumentet kommer att användas vid fakultetens kvalitetsdialog den 4 november.
par.aronsson@slu.se, 018-67 25 67, 0706-88 48 97