Kontaktinformation
SLU Future Food
www.slu.se/futurefood
futurefood@slu.se
En alldeles för stor mängd av de livsmedelsråvaror som produceras blir aldrig mat. Jordbruksverket har med hjälp av SLU-forskare undersökt livsmedelsförlusterna i primärproduktionen och bedömer att de uppgick till ungefär 450 000 ton under åren 2020-2022. Förlusterna innebär både uteblivna intäkter för producenterna och en onödig klimatpåverkan.
Livsmedelsförluster i primärproduktionen kan till exempel vara spannmål och grönsaker som av olika anledningar inte kan skördas eller som blir till foder fast de var tänkta att bli mat, djur som inte kan slaktas, och fisk som kastas tillbaka till havet.
Det handlar också om biprodukter från industrin som skulle kunna användas till foder eller till nya innovativa livsmedelsprodukter – eller kanske återupptagna traditionella produkter som t.ex. blodpudding. Analysen visar att under den studerade perioden (2020-2022) gick 156 miljoner potentiella portioner blodpudding till avfall.
Jordbruksverket har inom ett regeringsuppdrag för minskat matsvinn och tillsammans med forskare vid SLU tittat närmare på produktionen av nötkött, griskött, mjölk, kvarnvete, potatis, morötter, jordgubbar, fisk och skaldjur. Tidigare har åtta delrapporter publicerats, och nu har alla resultat sammanställts i en slutrapport.
Slutrapporten visar att:
Att minska livsmedelsförlusterna ger bättre lönsamhet och mindre klimatpåverkan konstaterar Jordbruksverket som också påpekar att om förlusterna minskar kan produktionen öka utan att klimatpåverkan ökar, vilket också ökar beredskapen.
Det behövs en kraftsamling hos både företagen och från det offentliga för att kunna minska livsmedelsförlusterna och öka resurseffektiviteten, konstaterar Jordbruksverket.
– Livsmedelsförluster behöver få större fokus framöver. Vi vill i samverkan med branschen, myndigheter och andra aktörer jobba med åtgärdsförslagen för att få till en förändring, säger Karin Lindow, projektledare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande från Jordbruksverket.
Slutrapport om livsmedelsförluster – Resultat och åtgärder för att mer ska bli mat 2024:1
Jordbruksverket: Om matsvinn och förluster vid livsmedelsproduktion
Sveriges miljömål: Etappmålet om att livsmedelsförlusterna ska minska och mer ska bli mat
Artikel i SvD: Det stora svinnet - var tredje morot blir inte mat
SLU Future Foods temasida om matsvinn
Uppföljning av matsvinn tidigt i livsmedelskedjan
SLU-forskares metoder för att mäta matsvinn lyfts fram på FN-toppmöte
Mer av det som odlas borde kunna bli mat
SLU Future Food
www.slu.se/futurefood
futurefood@slu.se