Vårt jordbruk är väldigt sårbart för både för lite och för mycket vatten. Det visar inte minst erfarenheterna från de senaste åren. Sommaren 2023 ruttnade skördar bort på åkrar som blivit sjöar, medan 2018 års låga skörd berodde på hetta och torka. Senaste avsnittet av podden Feeding your mind från SLU Future Food handlar om vatten i matlandskapet.
– Att bättre kunna hantera både för lite och för mycket vatten på jordbruksmarkerna är en helt nödvändig klimatanpassning om vi vill ha matsäkerhet i landet, säger Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning vid SLU.
Sveriges lantbruk är nästan helt vattenförsörjt genom regn, vilket gör det väldigt sårbart när regnen och väderförhållandena ändras. Bara en mycket liten andel av gårdarna har infrastruktur på plats för bevattning. Men det är inte bara beredskap för torka i form av bevattning som behövs; vi behöver också förbereda oss för stora regnmängder och översvämningar.
I Sverige satsades stort på dränering för 100-150 år sedan, men sedan dess har inga motsvarande storsatsningar gjort på vatteninfrastrukturen. Hur ser det ut idag, och vad behöver göras för att klimatanpassa det svenska lantbruket för framtiden? Ylva Carlqvist Warnborg intervjuar Jennie Barron, SLU-professor i jordbrukets vattenhushållning, Tomas Olsson från LRF Mälardalen, Christina Huhtasaari, konsult i växtodlingsagronomi och Sarah Säll, forskare i hållbar livsmedelskonsumtion och ekonomiska styrmedel vid SLU.
Lyssna här (eller där poddar finns): Vattnet i våra matlandskap. Feeding your mind #35