Nyhet

SLU bidrar till unik utbildning i jämställdhet för skogsgymnasier

Publicerad: 22 oktober 2024
porträtt på man

För att göra skogssektorn attraktiv för alla, lanseras nu en utbildning i jämställdhet på gymnasienivå. SLU har bidragit till utveckling av utbildningen och kommer stå för utvärderingen.

Skogssektorns utmaningar kring ojämställdhet och begränsade normer är väl dokumenterat i forskning. Insikterna om detta har inburit att flera företag, organisationer och skolor arbetar aktivt för att skapa mer inkluderande och jämställda arbetsplatser och utbildningar. Jämställdhetutbildningar är ett viktigt verktyg för en positiv utveckling.

– Kunskap och samtal är centralt för att skapa medvetenhet och förändring i denna typ av processer, säger Elias Andersson, forskare vid SLU.

– Forskningen visar att olika organisationen och delar inom skogssektorn har kommit olika långt i sitt jämställdhetsarbete och att det är viktigt för helheten att skapa mer lika förutsättningar att driva dessa frågor. En anpassad och riktad utbildning kan vara ett viktigt stöd och pusselbit i sammanhanget.

Skogssektorn står bakom

Skogssektorns jämställdhetsråd rekommenderar utbildningen och kommer bland annat arbeta aktivt för att den ska genomföras vid alla naturbruksgymnasier i Sverige. Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet kommer att utvärdera utbildningen och effektivitet med hänseende på förändring.

– En avgörande förutsättning för jämställdhetsarbete är att det är kunskaps- och evidensbaserat och här har vi som universitet en viktig roll att stödja och samverka med skogssektorns aktörer kring dessa frågor, säger Elias Andersson, som även är vicedekan för jämställdhet och lika villkor vid Fakulteten för skogsvetenskap samt ordförande i arbetsgruppen kring utbildning inom Skogssektorns jämställdhetsråd.

Fakta:

Om utbildningen

Gör jämställt – en schysst skola för alla är en digital jämställdhetsutbildning som erbjuder en enkel och lättsam ingång till viktiga jämställdhets- och inkluderingsfrågor. Utbildningen innehåller fyra animerade rum – Entrén, Mellanrummet, Klassrummet och Gröna rummet – där eleverna leds till insikter om hur normer påverkar deras liv, utbildning och arbetsliv. Varje rum avslutas med en diskussionsdel med reflektionsfrågor att diskutera i grupp.

Utbildningen har utvecklats av Vkna inkluderingsbyrå, i samverkan med Gröna arbetsgivare, Region Västra Götaland, Sveaskog och Sveriges Lantbruksuniversitet, och med stöd av Stiftelsen Centralfonden. Utgångspunkten för utbildningen är en digital jämställdhetsutbildning som togs fram på initiativ av Sveaskog och som tusentals anställda och entreprenörer inom skogsnäringen har gått.