Indikatorer för klimatpåverkan, biodiversitet, sociala och ekonomiska värden kan användas för att beräkna hållbarhet i skogsbruket och dess skogsprodukter.
Med hjälp av specifika indikatorer kan ett skogsbruks hållbarhet mätas. Dessa hållbarhetsindikatorer visar hur klimat, biodiversitet, sociala och ekonomiska värden påverkas av olika skogsbruk. Alla hållbarhetsindikatorer mäts här på en relativ på skala, dvs. i förhållande till ett i förväg bestämt referensvärde, som sen räknas samman för att skatta ett visst skogsbruks hållbarhet och kan då jämföras med andra skogsbruks hållbarhet. För biodiversitet var indikatorerna bl.a. fokuserade på tillgången på gammal skog, död ved, stora träd, blandskog och omfattningen av kontinuitetsskogsbruk. Årliga förändringar i skogens kolförråd och fossila utsläpp från skog var indikatorer som påverkar klimat. Indikatorer på sociala värden utgick ifrån en lättillgänglig skog med god sikt och mycket lövträd.
Förutom dessa indikatorer är det även viktigt att ta hänsyn till tid och plats: Var i Sveriges landskap ska skogsbruket bedrivas och hur kommer skogsbruket och skogstillståndet att variera över tid?
Denna metod är användbar för att beräkna både hållbarheten i skogliga scenarier och kan användas av olika länder med liknade förutsättningar. Den kan också användas för att bedöma miljöprestandan på produkter som tillverkas av skogsråvara.