Nyhet

Utlysning av stipendier från Hemmesdyngefonden

Publicerad: 23 oktober 2024

Hemmesdyngefonden utlyser stipendier för anställda vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap (LTV-fakulteten) för utvecklingsprojekt, doktorandtjänst, samverkansprojekt med andra institutioner och till resor för att inhämta ny kunskap från utlandet.

Utlysningen omfattar även stipendier riktade till praktiskt verksamma i jordbruket som önskar inhämta kunskaper om ny teknik i utlandet eller testa oprövade tekniska lösningar i sin produktion.

Ansökningar till Hemmesdyngefonden ska syfta till att stödja den skånska jordbruksnäringens långsiktiga utveckling och konkurrenskraft genom att främja utnyttjandet av ny teknik som är skonsam mot mark, djur och människor. Även ansökningar som främjar utveckling av ny eller förbättrad produktkvalitet, nya produktionsgrenar eller produktionsformer kan beaktas.

SLU har genom LTV-fakulteten mottagit en gåva från Lennart Enewald, Helmerslund i Trelleborg för inrättande av stipendiefonden till minne av syskonen Enewald. Stipendiet kommer att vara möjligt att söka år 2024 och 2026. Tillgängliga medel att söka 2024 uppgår till 100 000 kr.

En ansökan kan maximalt beviljas 25 000 kr och ska göras via ett särskilt formulär. Följande ska bifogas som bilagor till ansökan:

  • en utförlig motivering till ansökan (max en sida),
  • en kortfattad budget,
  • ett kortfattat CV (max en sida).

Ansökan skickas till katrin.larsson.litsfeldt@slu.se senast den 29 november 2024.

En stipendiekommitté bestående av LTV-fakultetens dekan (ordförande), forskare Helena Persson Hovmalm och professor Georg Carlsson bedömer samtliga inkomna ansökningar. Kommittén beslutar även om vilka ansökningar som ska beviljas medel ur fonden.

I bedömningen av ansökningar från praktiskt verksamma i jordbruket tas synpunkter in även från styrgruppen för Partnerskap Alnarp (PA), ordförandena i ämnesgrupperna inom PA samt ordförandena för Alnarps studentkårer (LMK och ASK).

Bedömningen vid fördelning av stipendier görs utifrån:

  • ansökans överensstämmelse med fondbestämmelserna,
  • angelägenhetsgrad (t.ex. ett projekts eller resas värde ur fackmannamässig synpunkt).

Den sökande som beviljas medel ska redovisa för dessa senast den sista december året efter det år som stipendiet beviljades. Redovisning sker genom en skriftlig rapport över genomförda aktiviteter och uppnådda resultat (max 2 sidor). Inlämning av redovisning sker via e-post till LTV-fakultetens forskningssekreterare.


Kontaktinformation

Tomas Österman, forskningssekreterare
Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, SLU
tomas.osterman@slu.se, 040-41 50 37, 072-718 70 78