Fakta:
Länk till rapporten Vallprotein till ekologiskt foder – kan Sverige bli självförsörjande?
Läs mer om projektet Vallbaserade produkter för enkelmagade djur, ett steg närmare kommersialisering
Det finns ett stort behov av att ta fram mer hållbart och inhemskt producerat protein både till foder- och humankonsumtion. Speciellt ekologisk gris- och fjäderfäproduktion lider idag brist på lämpliga alternativa proteinströmmar för fodertillverkning som inte utgörs av importerad soja. Att utvinna protein från vall är ett sätt att möta denna efterfrågan, vilket också ligger i linje med målet om ökad livsmedelstrygghet och självförsörjningsgrad.
På Jordbruksverkets webbinarium den 26 april om Vallprotein till ekologiskt foder för enkelmagade djur presenterade Johanna Olsson från RISE rapporten "Vallprotein till ekologiskt foder – kan Sverige bli självförsörjande?" Svaret på den frågan är ja, men det finns utmaningar:
På webbinariet presenterade Henrik Olsson, även han från RISE, projektet ”Vallbaserade produkter för enkelmagade djur, ett steg närmare kommersialisering”. I det projektet finns nu en pilotanläggning på gårdsnivå som använder pressjuicen från vall i blötutfodringen till konventionella grisar. Projektet rullar på men även här är det ekonomin och lönsamheten som är största utmaningen.
Slutsatsen från dessa projekt och även erfarenheter från Danmark är att vallproteinet fungerar i utfodringen till enkelmagade djur och att detta skulle vara ett stort lyft inom ekologisk produktion. Dock finns det fortsatt mycket att jobba med kring att optimera proteinmängden utvunnet per ha och inte minst logistikfrågor innan vallprotein blir ett konkurrenskraftigt alternativ i foderstaten.
Niels Andresen
Länk till rapporten Vallprotein till ekologiskt foder – kan Sverige bli självförsörjande?
Läs mer om projektet Vallbaserade produkter för enkelmagade djur, ett steg närmare kommersialisering