SLU-nyhet

Varför följa älgar på tv? Utforska människors relation till natur med SLU 

Publicerad: 20 april 2023
Älg framför tallskog med solnedgång i bakgrunden. 

På söndag är det åter dags för tv-succén Den stora älgvandringen. Vad är det som gör naturen så fascinerande att miljontals tittare varje vår låter den flytta in via sina skärmar? Hur ser människors relation till naturen ut? Under veckorna som sändningen pågår utforskar SLU detta tillsammans med publiken som följer programmet i sociala medier.

SVT-programmet Den stora älgvandringen har tagit Sverige med storm, men inte bara på grund av älgarna. Publiken följer nyfiket isblocken i den rivande Ångermanälven, bäverns putsande av sin päls, rävens fiskfångst, flyttfåglarnas återkomst, myrornas jakt på föda längs trädstammarna och vädrets skiftningar. 

Vilken roll spelar naturen för oss människor? Detta ska Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, utforska i en reportageserie – och tillsammans med publiken som följer programmet på sociala medier.  

– På SLU forskar vi om naturen och människan ur alla tänkbara perspektiv. För oss är det här en fantastisk möjlighet att tillsammans med publiken belysa samspelet mellan djur, natur och människa med utgångspunkt i publikens engagemang och nyfikenhet, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU. 

Naturspanare, fågelsångens påverkan på människor, människors rädsla för björn – och björnens rädsla för människor är lite av vad publiken kommer bjudas på de kommande veckorna i SLU:s satsning.   

Självklart blir det också en hel del älg, bland annat en djupdykning i Junseleälgarnas år. 

Fakta:

SVT:s program Den stora älgvandringen pågår mellan 23 april och 7 maj. Under den tiden släpper SLU avsnitt i sin reportageserie Naturen, älgarna och vi som går att följa på slu.se/alg 

På SLU Natur på Facebook och Instagram bjuds publiken in att dela med sig av egna tankar och erfarenheter.  

Det är också möjligt att ställa egna frågor via SLU:s frågelåda. 

Forskare vid SLU har varit med i produktionen av Den stora älgvandringen i sin roll som experter från start både bakom och framför kamerorna.