SLU-nyhet

Gröna pengar och lönsamt lyssnande - ny podd med SLUs egen expertkommentator

Publicerad: 05 december 2023

I en nystartad podd, producerad av ATL Lantbrukets affärstidning, lyfts aktuella ekonomiska frågor inom lantbruket. Risker, ränta, markpriser och optimerad maskinpark står bland annat på körschemat i de första avsnitten. Per Hansson, verksamhetsledare för KCF och nya Kunskapsnavet axlar i podden en ny roll - som expertkommentator.

Första avsnittet av podden Gröna pengar - lönsamt lyssnande publicerades den 29 november. Då intervjuades Rolf Åttingsberg, Handelsbanken av reporter Torbjörn Esping, under rubriken Risker i lantbruket. I eftersnacket konsterade Per Hansson att med ännu mer volatila priser och högre ränteutgifter är det mycket viktigt att följa upp hur verksamheten går ekonomiskt.

– Det är först och främst en likviditetsfråga men över tid är det också en lönsamhetsfråga som man inte hamnar i situationen att man får sätta pengar till för att bedriva verksamheten, säger Per Hansson.

Nya poddavsnitt följer varje vecka och varje avsnitt tar upp ett högaktuellt ämne:

  • Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn Bengt Johnsson, Jordbruksverket
  • Räntan och markpriserna Stefan Gustavsson, HIR Skåne
  • Optimera maskinparken Jakob Söderberg, Farmers First
  • Lönsam djuromsorg Agnes af Söderberg, SLU
  • Mindre mjölkgårdar Lisa Ekman, Växa
  • Vem är kunden i ditt liv? Per Andersson, fd statskonsulent

Du hittar podden Gröna pengar där poddar finns:

Apple eller Spotify

eller via QR-koden nedan.

QR kod


Kontaktinformation

Per Hansson, verksamhetsledare
SLU Kompetenscentrum företagsledning
Institutionen för människa och samhälle, SLU
per.m.hansson@slu.se, 040-41 50 80