Nyhet

Mikroskogar bidrar till klimatsäkrare städer

Publicerad: 06 november 2023
Mikroskog

I en artikel från TT som bland annat publicerats i Aftonbladet intervjuas Johanna Deak Sjöman, Forskare vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, om mikroskogar som en räddning för städerna.

Johanna Deak Sjöman ser ett ökat intresse för små skogar i stadsmiljöer:

– I och med att vi lever i en tid då vi inte har så mycket plats över för det gröna i våra städer gäller det att se hur man kan få ut det bästa möjliga på så liten yta som möjligt.

Förutom att stadsborna får en närhet till naturen finns andra vinningar. Träden kyler marken och byggnader under heta dagar, deras vattenupptagningsförmåga minskar naturligt risken för översvämningar och skogarna fungerar som små kolsänkor som binder koldioxid.

Läs hela artikeln (Aftonbladet 2023-11-04)

Fakta:

Mikroskogar (miniskogar, Miyawakiskogar, fickskogar) är som namnet antyder små skogar, som ofta sätts i städer. Storleken varierar kraftigt, från en tennisplans storlek till tusentals kvadratmeter.

Den japanske botanikern Akira Miyawaki (1928–2021) har fått ge namn åt en metod som spridit sig över världen, där man återställer avskogade platser genom att berika jorden och plantera många olika inhemska arter tätt.

(Källa: TT/Aftonbladet)


Kontaktinformation

Johanna Deak Sjöman
Forskare vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning

Telefon: +4640415127
E-post: johanna.deak.sjoman@slu.se