SLU-nyhet

Svampen som lockar hanflugor att para sig med kadaver

Publicerad: 31 augusti 2022
En fluga parar sig med en annan fluga med uppsvälld bakkropp med vita ränder på. Foto.

En parasitsvamp lurar friska husflugor att para sig med infekterade, döda honflugor av samma art. Svampen är specifik på just husfluga och kan på lång sikt utvecklas till ett bekämpningsmedel som bekämpar husflugor utan att skada andra arter.

För att vara säker på att kunna sprida sig manipulerar många parasiter och skadegörare sin värds beteende. Parasitsvampen Entomophthora muscae dödar flugor av arten Musca domestica. Sedan tillverkar svampen doftämnen som förändrar doften hos de dödade honflugorna så att hanflugor lockas dit. Det visar forskare från SLU tillsammans med kollegor i Danmark.

– Svampen lever i husflugor och dödar dem efter någon dag. Sedan växer svampen ut från bakkroppen. Infekterade flugkadaver av honor ger ifrån sig en doft som lockar hanflugor att para sig med kadavret. Hanen blir också infekterad av svampen och dör, säger Paul Becher, en av forskarna bakom studien.

Svampen är inte ovanlig och kan sprida sig som en dödlig sjukdom i flugpopulationer, berättar Paul.

Doftämne för flugbekämpning

Svampen infekterar nästan bara husflugan och inte andra typer av flugor. Eventuellt kan vi i framtiden använda de doftämnen som lockar till sig husflugorna till en fälla eller till ett gift som dödar husflugor där de behöver bekämpas.


Kontaktinformation

Porträttfotografi av en man.Paul Becher

Forskare på institutionen för växtskyddsbiologi
paul.becher@slu.se
Telephone: 040-415305
CV-sida