Nyhet

Fler barkborrar kan angripa äppelträden i ett varmare klimat

Publicerad: 29 augusti 2022
Mörk skalbagge.

Nu är vi mitt uppe i äppelskörden! Har du sett några ovanliga barkborrar i träden på sistone? På grund av ett varmare klimat kan vi förvänta oss fler arter av barkborrar i äppelträden i framtiden. Det visar en artikel av Åke Lindelöw på SLU och hans norska kollega Torstein Kvamme på Norsk institutt for bioøkonomi.

Den mest kända barkborren som kan angripa äppelträd är den svarta lövvedborren (Anisandrus dispar). Den känner många som har äppelträd till. Men det finns fler barkborrar som kan angripa äppelträd. Ofta förs de in i Sverige i samband med handel av fruktträd. Ett mildare klimat ökar chansen att de överlever. Troligtvis kommer antalet barkborre-arter att öka i Norge och Sverige framöver.

 – I värsta fall får vi in skadliga arter som också kan föra med sig sjukdomar, säger Åke Lindelöw, pensionerad fältentomolog, fortfarande aktiv på SLU.

Han och Torstein Kvamme (senior rådgivare på Norsk institutt for bioøkonomi) har publicerat en översikt över barkborre-arter som kan angripa fruktträd i Norge och Sverige. Antalet arter på listan ökar både på grund av mer forskning och att nya arter har tillkommit.

Införda arter kan bli problem

Om träden är friska i har de ett gott försvar mot insekter och svampar. Införda arter kan leda till större problem eftersom äppelträden inte har anpassat sitt försvar mot dem.

Träd som angripits under sommaren vissnar och inne i veden eller under barken finns nu en ny generation barkborrar. Ett litet, 2-mm stort hål rakt in i veden avslöjar den svarta lövvedborrens närvaro. Därinne har honan under försommaren gnagt ut gångar och planterat blånadssvamp. Honan har blånadssvamp i en ficka (mycangium) och när hon gnager gångar i veden avsätts svamphyfer/sporer på vedytan.

Äggen har lagts och larverna kalasat på de framväxande svamphyferna. Att trädet dör och att veden har en viss fuktighet är nödvändigt för att larverna och deras svampmat ska trivas. Baggarna lämnar gångarna ut genom samma hål som moderbaggen gjorde på försommaren.

 – Det är viktigt med förebyggande åtgärder. Att ta hand om träden så att de håller sig friska och rensa bort döda träd i fruktodlingarna så att barkborrarna inte sprider sig, säger Åke Lindelöw.

Läs mer 

Flere barkbiller kan angripe norske frukttrær

Relaterade sidor: