SLU-nyhet

SLU-forskare tillhör årets mest inflytelserika i de gröna näringarna

Publicerad: 22 december 2022
bondgård med lövverk i förgrunden

Forskarna Thomas Keller och Elin Röös är två av de totalt 50 personer som har lyckats göra störst avtryck i de gröna näringarna under året som gått, enligt branschtidningen Land lantbruk. -En viktig drivkraft för min forskning är att nya rön når ut och gör nytta i praktiken, säger Thomas Keller. -Samverkan är avgörande för utvecklingen av ett hållbart livsmedelsystem, därför bedriver jag ett brett samhällsengagemang, säger Elin Röös.

”Jordbrukets maskiner närmar sig vikten av dinosaurier och äventyrar framtida matförsörjning. Det var huvudförfattaren Thomas Kellers slutsats i en studie om markpackning och den talande dinosaurieliknelsen bröt genom mediebruset.” skriver branschtidningen Land lantbruk om Thomas Kellers placering på 50-listan 2022.

Studien som väckte mångas intresse publicerades under våren och spred sig som en löpeld såväl nationellt som internationellt. Den betonar att moderna lantbruksmaskiner kan väga lika mycket som en sauropod, det tyngsta djur som någonsin vandrat på jorden, vilket innebär risker för matförsörjningen då marken kan kompakteras. Studien föreslår också att sauropoderna måste ha anpassat sitt sätt att röra sig genom landskapet för att inte förstöra marken eftersom de var beroende av vegetation.

Thomas Keller är glad över att studien uppmärksammas. I sitt arbete försöker han alltid nå ut till bland annat lantbrukare, rådgivare och myndigheter med målet att öka hållbarheten och produktiviteten i jordbruket.

-En viktig drivkraft för min forskning är att nya rön når ut och gör nytta i praktiken. Listplaceringen är hedrande, det känns väldigt roligt att ha kommit med. Jag pratar ofta med lantbrukare och har intrycket att de är måna om marken och ser det som en stor utmaning att hantera markstruktur och att undvika markpackning. Det finns ett intresse för de här frågorna, berättar Thomas Keller.

Brett samhällsengagemang centralt

Elin Röös blev känd för svenska folket i och med hennes sommarprat i Sveriges Radio P1 som gick under temat hållbar matproduktion och -konsumtion. Hon är involverad i en rad olika projekt, är en flitigt anlitad föreläsare och har en god kontakt med flera olika organisationer som alla arbetar för att öka hållbarheten i livsmedelssystemet.

-Samverkan är avgörande för utvecklingen av ett hållbart livsmedelsystem, därför bedriver jag ett brett samhällsengagemang. Efter mitt sommarprat har jag fått många positiva reaktioner från människor som uttrycker att de lärt sig saker och blivit inspirerade, berättar Elin Röös.

Liksom Thomas Keller är hon mycket glad över placeringen på Land lantbruks 50-lista.

- Det känns jätteroligt att kunna nå ut med min forskning! För att uppnå ett hållbart livsmedelssystem är det helt centralt att forskningen inte stannar inom akademin utan sprids vidare ut i samhället.

Thomas Keller håller med.

- Vår forskning ska leda till ny kunskap och vara relevant för lantbruket och samhället – hur det slår i media är svårt att förutsäga, men vi hoppas att vi kan uppmärksamma markens nyckelroll för livet på jorden.

Fakta:

Land lantbruks 50-lista

På Land Lantbruks 50-lista placeras de som gjort störst avtryck inom de gröna näringarna under året. Land Lantbruk har följt nyhetsflödet och har rankat årets händelser och prestationer. Listan har sammanställts av Lena Johansson, Kristina Hansén och Marie Henningsson på Land Lantbruk och Land Skogsbruk.

Se hela 50-listan 2022: "De har gjort störst avtryck i år"