SLU-nyhet

KCF utreder nationellt kunskapsnav

Publicerad: 30 augusti 2021

SLU Kompetenscentrum företagsledning genomför på uppdrag av Jordbruksverket en förstudie om förutsättningarna för ett nytt framtida kunskapsnav inom företagsledning, entreprenörskap och innovation. Målet är att stärka kunskapsöverföringen mellan forskning och praktik.

Kunskapsnavet ska bidra till stärkt samverkan, kunskapsutveckling och kunskapsspridning inom områdena företagsledning, entreprenörskap och innovation med fokus på svenskt lantbruk. Kunskapsnavet ska förhålla sig till det övergripande målet för livsmedelsstrategin.

I uppdraget ingår att ta fram ett konkret förslag på hur ett sådant kunskapsnav kan etableras och arbeta, speciellt med tanke på hur kunskapsöverföringen mellan forskning och praktiskt genomförande kan stärkas.

Avgörande för konkurrenskraften

- Det är väldigt välkommet att Jordbruksverket vill satsa på att utveckla formerna för kunskapsförmedling. Det är avgörande betydelse för konkurrenskraften i de gröna näringarna, säger Per Hansson, verksamhetsledare vid SLU Kompetenscentrum företagsledning.

En arbetsgrupp med deltagare från olika delar av SLU arbetar med uppdraget. Under sommaren har nuläget kartlagts och frågan om hur en möjlig samverkan kan se ut har diskuterats med RISE och Greppa Näringen.

Slutrapport under hösten

- Vi kommer att intervjua ett 30-tal intressenter under september månad och delar av det resultatet redovisas sedan i ett möte med vår referensgrupp 14 september, berättar Per Hansson.

Senare i höst presenteras en slutrapport med ett konkret förslag med organisation, hemvist, möjliga samarbeten och vilken målgrupp som kan komma att stå i fokus. Slutrapporten omfattar även kostnadsanalys och finansieringsförslag,