SLU-nyhet

Ny bok om djurskydd vid slakt!

Publicerad: 26 augusti 2020
Bild: Bokomslag "The slaughter of farmed animals"

Lotta Berg vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa har varit med och skrivit ett av kapitlen – det om fjäderfäslakt - i en helt ny bok som heter ”The slaughter of farmed animals – Practical ways of enhancing animal welfare” och är utgiven på CABI förlag med Temple Grandin (som är hedersdoktor vid SLU) och Michael Cockram som redaktörer.

Boken vänder sig till alla som på något sätt är engagerade i frågor kring djurskydd vid slakt: slakteriföretagen och deras anställda, verksamhetens djurskyddsansvariga, officiella veterinärer, djurskyddsinspektörer och liknande. Ämnen som tas upp är hur man kan hantera kompromisser mellan djurskyddsfrågor och den kommersiella verkligheten som stundom uppstår i verksamheten, och etisk-filosofiska resonemang kring köttätande och djurhållningen, men huvudfokus ligger på tillämpad kunskap kring djurvälfärdsbedömningar, djurhantering, drivning, uppstallning och inte minst olika bedövningsmetoder för olika djurslag, och hur dessa ska tillämpas för att säkerställa djurskyddet i samband med slakt. Det finns även ett avsnitt om hur man kan använda slakteridata för att bilda sig en uppfattning om djurvälfärden i ursprungsbesättningen och under transport.

Sidansvarig: gunilla.jacobsson@slu.se