SLU-nyhet

Rödlista 2020 släpps den 22 april

Publicerad: 30 mars 2020
Omslag på en bok och en rapport. Foto

Den 22 april lanserar SLU Artdatabanken Rödlistade arter i Sverige 2020, men redan nu kan du tjuvkika på några arter. Varje dag fram till 22 april kommer några av våra rödlistade arter att presenteras. Från och med idag kan du läsa om hur det går för skogshare, igelkott och fjällräv.

Under arbetet med 2020 års rödlista har tillstånd och trender bedömts för 21 740 arter. Resultaten visar att läget är tufft för många av Sveriges arter. En orsak är att många organismers naturliga biotoper (livsmiljöer) krymper på grund av mänsklig påverkan, och att det ofta är brist på alternativa (sekundära) biotoper som kan utnyttjas. I Rödlista 2020 kan vi även se att klimatpåverkan spelar en negativ roll för vissa arter, till exempel skogshare, som med sin vintervita päls påverkas negativt av snöfria vintrar där den lätt blir offer för rovdjur. Den påverkas också negativt av konkurrensen från den vinterbruna främmande arten fältharen.

Det är ännu oklart varför igelkotten minskar. En anledning skulle kunna vara grävlingen, som gynnas av milda vintrar och är ett av få rovdjur som äter och dödar igelkottar.

Redan nu kan du läsa mer om skogshare och igelkott som är nya arter för rödlistan, samt fjällräv som trots intensiva åtgärder fortsätter vara starkt hotad i Dagens rödlistade art.


Allt du behöver veta om rödlistan och rödlistning

Hur blir en art rödlistad- kategorier och kriterier?

Förbeställ Rödlista 2020

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Cecilia Nordström, webbansvarig kommunikatör
SLU Artdatabanken
cecilia.nordstrom@slu.se018-672441, 072-2032967