SLU-nyhet

SLU-forskare kartlägger en gömd värld av urgamla enzymer

Publicerad: 26 mars 2020

Forskare har länge intresserat sig för en enzymfamilj som kallas caspaser och som visat sig ha stor betydelse för människors hälsa och sjukdomar. De spelar en avgörande roll i att reglera inflammation, programmerad celldöd och andra grundläggande processer i kroppen.

– Intresset för caspaser är enormt, berättar Peter Bozhkov, professor i biokemi vid SLU.

– I stort sett publiceras en ny vetenskaplig rapport en gång i timmen. Märkligt nog har man bara observerat caspaser i djurriket och många har undrat om inte motsvarande funktioner måste återfinnas även hos andra organismer, säger Peter Bozhkov.

Han leder nu ett projekt finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse med målet att kartlägga metacaspaserna och skapa en förståelse för deras funktion och de processer de är inblandade i.

https://kaw.wallenberg.org/forskning/forskare-kartlagger-en-gomd-varld-av-urgamla-enzymer


Kontaktinformation