Institutionen för molekylära vetenskaper

Nytt högavkastande ris som ger kraftigt minskade metanutsläpp har utvecklats vid SLU
Ris är stapelföda för halva jordens befolkning, men odlingen leder till betydande utsläpp av växthusgasen metan. Nu har forskare från SLU och kollegor i Kina identifierat två kemiska föreningar som

Upptäckt om hur coronavirus skadas av nanopartiklar banar väg för ny desinfektionsteknik
Ett nytt sätt att oskadliggöra coronavirus har upptäckts av forskare från SLU och Tartu universitet. En viss typ av nanopartiklar visade sig skada virusets yttre hölje, vilket gör det svårare för
IDA inspiration
The Interdiscliplinary Academy - Inspiration och information futurefood@slu.se Välkommen till ett lunchwebinarium om Interdisciplinary Academy (IDA) vid SLU. Programchef Marie Stenseke kommer att
IDA utlysning webbinarium 1
Utlysningen till Interdisciplinary Academy – frågestund och matchningar futurefood@slu.se Välkommen till ett lunchwebbinarium om utlysningen 2025-2026 till Interdisciplinary Academy (IDA). Detta

Vetekli
Att baka med vetekli gör brödet mer näringsrikt men det riskerar också att bli kompakt och mindre aptitligt. Men det håller på att förändras tack vare ny forskning från SLU. Som genom att förändra
Historiska sädesslag i framtidens mat
Resultaten av sex års forskning – Historiska sädesslag i framtidens mat janne.nordlund.othen@slu.se Välkommen till projektets avslutningsseminarium! Historiska sädesslag i framtidens mat är ett 4+2
Disp Solja Pietiäinen
Modification of wheat bran arabinoxylan extracts for functional properties in breadmaking charlotta.eriksson@slu.se Solja Pietiäinen försvarar sin avhandling "Modification of wheat bran

Tempeh
I ett labb på SLU så korsas skånska bönor med indonesisk mat. Målet är att skapa god, protein- och näringsrik mat med litet klimatavtryck. Redan nu finns färdig svensk tempeh att provsmaka. - Många
Nordiska perspektiv på markhälsa - en utforskande tvärvetenskaplig workshop
Nordiska perspektiv på markhälsa - en utforskande tvärvetenskaplig workshop markmiljo-webb@slu.se Begreppet markhälsa får allt större genomslag i den vetenskapliga litteraturen, i media och i
Disp Thomas Eliasson
From farm to cheese: Exploring the bacteria in the dairy value chain charlotta.eriksson@slu.se Thomas Eliasson försvarar sin avhandling "From farm to cheese: Exploring the bacteria in the dairy
Disp Björn Greijer
Polyoxometallate ions as models for mineral nanoparticle interactions with proteins Insight into structure and reactivity charlotta.eriksson@slu.se Björn Greijer försvarar sin avhandling "

SLU i Almedalen
Går det att kombinera hållbar matproduktion med ökad livsmedelsberedskap? Svaret är ja! SLU och Mistra Food Futures fokuserar under Almedalsveckans fredagsförmiddag på hur två eftersträvansvärda mål