SLU-nyhet

Urban Transitions & Transformations Workshop – matchmaking på SLU i Alnarp

Publicerad: 21 februari 2019

I slutet av januari anordnade SLU en två-dagars workshop med temat ’Urban Transition and Transformation’. Med stöd av projektmedel från forskningsplattformen SLU Urban Futures och ett nätverk av praktiker via SLU:s Tankesmedja Movium samlades forskare och praktiker samt internationella forskare som ingår i STRN-nätverkets temagrupp om ‘Urban Transitions och Transformations’.

Under denna workshop presenterades samtida teorier och kunskapsöversikter kring urban omställning tillsammans med erfarenheter från fyra svenska projekt: Mo-Bo med Anna Sundman från TIP, Sharing Embassy med Katja Holst från Wingårdhs arkitekter, Brunnshög med Christian Wilke från Lunds kommun och Sege Park med Johan Pitura från Kjellander Sjöberg arkitekter samt Oscar Pelin från Malmö stad.

Dagarna resulterade i identifierade “transformation edges” och diskussioner kring nuvarande kunskapsläge samt forskningsbehov, exempelvis kring rumsliga och materialiserade aspekter, (urbana) normer och intersektionalitet, behovet av trygga sammanhang för experiment och gemensamt lärande. Deltagarna fortsätter nu att samverka bland annat via STRN-nätverket och Movium Partnerskap.

Fakta:

STRN

STRN är ett internationellt nätverk av mer än 1 500 forskare intresserade av 'sustainability tranistions' och urban omställning. Sustainability transitions är långsiktiga omvandlingsprocesser från etablerade industrier, socio-tekniska system och samhällen till mer hållbara produktions- och konsumtionssätt.
Läs mer här om STRN-nätverkets temagrupp om Urban Transitions and Transformations

 

SLU Urban Futures

SLU Urban Futures är en strategisk plattform som utvecklar och stärker tvärvetenskaplig forskning, utbildning och samverkan inom hållbar stadsutveckling.
Mer om SLU Urban Futures.

Movium Partnerskap

Movium Partnerskap är till för alla som arbetar med och ser stadens utemiljö som en viktig resurs i skapandet av attraktiva och hållbara städer. Här ges bransch och universitet möjligheter för samarbete, kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte genom träffar, aktiviteter och samfinansierade forskningsprojekt. På så sätt bidrar vi tillsammans till en bättre samhällsutveckling där hållbarhet och människans livsmiljö sätts i fokus.
Läs mer om Movium Partnerskap


Kontaktinformation

Nina Vogel, Forskare vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU Alnarp
Programchef för SLU Urban Futures

E-post: nina.vogel@slu.se
Telefon: +46 727 044 064