Nyhet

Agronom får stipendium för examensarbete

Publicerad: 05 februari 2019

Föreningen Foder & Spannmåls jubileumsstipendium på 20 000 kr för bästa ekonomiska examensarbete har tilldelats Torgil Andersson, Sveriges Lantbruksuniversitet. Han belönas för ett arbete där han undersökt prissäkringsstrategier för maltkorn med hjälp av s k hedging.

Föreningen Foder & Spannmål inrättade i samband med sitt 100-årsjubileum 2011 ett årligt stipendium för bästa examensarbete i ekonomi. Arbetet skall i en vid bemärkelse ha relevans för lantbruks- och/eller livsmedelsproduktion. En jury med deltagare både från branschen och från tre stycken svenska universitet har i år utsett agronom Torgil Andersson till mottagare av stipendiet. Stipendiet delas ut vid Foder & Spannmåls Branschdag den 5 februari i Stockholm.

Marknadsrisker
Producenter inom lantbruket har att hantera flera olika typer av risker. Oftast tänker man kanske på produktionsrelaterade risker, t ex torka och andra extremväder, men att verksamheten också innehåller betydande prisrisker har blivit allt tydligare på senare år.

I den nu belönade studien har författaren tagit sig an denna fråga genom att undersöka hur terminskontrakt kan användas av spannmålsproducenter i slättområdena i mellersta Sverige i syfte att maximera förväntad nytta. Studien beaktar kvantitets-, pris- och kvalitets-riskexponering. Flera olika prissäkringsstrategier undersöks. Studien syftar till att finna kostnaden av kvalitetsrisk för maltkorn och den förväntade nyttan av att prissäkra maltkorn genom terminskontrakt för olika grader av riskaversion.

Juryn skriver i sin motivering att stipendiaten " är en gedigen studie av hur prissäkringsinstrument kan användas för att minska spannmålsodlares riskexponering, där både risk kopplat till kvalitet, avkastning och pris beaktas. Uppsatsen fokuserar på en välformulerad forskningsfråga som är motiverad både utifrån empiriska observationer och ett vetenskapligt perspektiv. Genom att simulera scenarier i två olika produktionsområden med hjälp av en matematisk optimeringsmodell utmynnar uppsatsen i konkreta resultat som har hög relevans för svenska spannmålsodlare. Torgil Anderssons uppsats bidrar därmed både till den vetenskapliga litteraturen och med kunskap som är av direkt nytta för branschen."

Glad och stolt stipendiat
- Det är klart att man blir både glad och stolt när något som man arbetat så hårt och länge med uppmärksammas av branschens aktörer, säger stipendiaten Torgil Andersson.

- Vi hade många starka kandidater till vårt stipendium och Torgil är verkligen en värdig mottagare. Uppsatsen behandlar ett komplext och viktigt område med stor relevans, inte bara för lantbrukare, utan för alla typer av företag i livsmedelskedjan, även spannmålshandel och foderindustri, säger Erik Hartman, VD i Foder & Spannmål och juryns ordförande.

Övriga ledamöter i juryn är
Hans Andersson, Professor i ekonomi vid Sveriges Lantbruksuniversitet
Joakim Gullstrand, Professor i nationalekonomi vid Lunds Universitet
Sara Johansson, fil dr och universitetsadjunkt, Jönköpings Universitet
Jan Rundqvist, Agronom, ordförande Foder & Spannmål


Kontaktinformation

För ytterligare information kontakta
Torgil Andersson 0705-82 09 22 eller Erik Hartman 0708-569950