SLU-nyhet

Ny avhandling om mögel i grovfoder

Publicerad: 25 november 2019
Jessica Schenck vid talarstolen på sin disputationsdag. Foto.

Eftersom mögel kan bilda skadliga sporer och/eller gifter (mykotoxiner) är det viktigt att undvika att mögel tillväxer i fodret. Syftet med detta doktorandprojekt var att kartlägga förekomst av mögel och vilka mögelarter som finns i inplastat vallfoder.

Fredagen den 22 november disputerade Jessica Schenck med sin doktorsavhandling "Filamentous fungi in wrapped forages". Jessica har undersökt förekomsten av mögel i grovfoder i Sverige och i Norge. Hon har också kartlagt vilka mögelarter som finns i inplastat vallfoder. I doktorandprojektet ingick det också att undersöka om olika produktionsfaktorer i vallskörden, inklusive fodrets näringsinnehåll, var associerade med ökad risk för förekomst av mögel och mykotoxiner.

I studie två samlades prover från inplastat grovfoder med hög ts-halt in under två års tid från 124 gårdar varav 25 var norska och 99 var svenska. På varje gård togs borrprover från tre balar. Plasten avlägsnades från en av balarna och om det fanns synligt mögel på balytan registrerades och provtogs det. Samtidigt som provtagningen inhämtades uppgifter om produktion och lagring av fodret från producenten. Mögelförekomsten analyserades med hjälp av tre olika metoder.

De mögelarter som påvisades i hösilageproverna var inte desamma som påvisades i grönmasseproverna, och antalet mögel var lägre i hösilaget. Detta kan indikera att det under konserveringen av hösilage sker en selektion av vissa mögelarter.

Totalt 52 olika mögelarter detekterades. Den vanligaste arten var
Penicillium roqueforti som hittades på 20 % av gårdarna. Andra arter som hittades på balens yta var Artrhinium spp. (18 %), Aspergillus fumigatus (6 %) och Fusarium poae (6 %).
 

Länk till avhandlingen:

Avhandlingen i fulltext (pdf)


Kontaktinformation