SLU-nyhet

Naturbete tema för Stenhammardagen

Publicerad: 12 juni 2018

Stenhammardagen, som väl numera får betraktas närmast som en tradition, avhölls på måndagen på det kungliga godset Stenhammar utanför Flen.

Årets tema var Hur bidrar ekosystemtjänster till en lönsam naturbetesproduktion? och att de gör det var nog alla deltagarna hur som helst överens om.

Kung Carl XVI Gustaf inledde sitt välkomsttal med att hylla de osynliga gratisarbetarna, floran av varelser mikroorganismer och insekter och upp till fåglar och däggdjur som är en grundläggande förutsättning för matproduktion, och en nyckelresurs i synnerhet i naturbetesmarker, som på Stenhammar.

Under förmiddagen fick Kungen för övrigt också motta LRF Södermanlands pris till Stenhammars godsförvaltning som årets bästa köttproducent.

SLU:s rektor Peter Högberg framhöll betydelsen av att kunna förena produktions- och miljömålen i ett landskap som är ”både mulens och liens”.

Professor Urban Emanuelsson, SLU framhöll naturbetesmarkernas betydelse, inte bara för den biologiska mångfalden utan också som ett hemvist till exempel för viktiga pollinerare, för insekter som bryter ned gödsel och för predatorer som tar hand om skadeinsekter.

Andra SLU-forskare som medverkade under dagen var Karl-Ivar Kumm och Magnus Ljung, och senare, under eftermiddagens exkursion i markerna runt Stenhammars gods också Johan Höglund, Anders Herlin, Tommy Lennartsson, Jörgen Wissman och Niclas Högberg. 

Stenhammardagen arrangeras i samarbete mellan SLU och Stenhammars godsförvaltning.


Kontaktinformation