SLU-nyhet

Julhälsningar från VH-fakultetens dekaner

Publicerad: 18 december 2018
Hälsning från dekan Kristina Dahlborn
Kristina Dahlborn är professor vid institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi och dekan vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap

Tre år går så fort och det är nu 2 veckor kvar av min dekantid. Det har varit både roligt och spännande att få leda VH-fakulteten. Tack vare alla ni lojala och duktiga medarbetare ute i verksamheten behöver man sällan oroa sig som dekan för VH. Det man däremot bör oroa sig för är beslut från rektor eller styrelsen som kan kullkasta de strategiska planer som tagits på fakultetsnivå.

Vad har vi då åstadkommit under de här 3 åren?

Två nya ansvarsområden har inrättats, "Köttvetenskap" och "Bioinformatik", med varsin professur. Två fakultetsövergripande plattformar "Framtidens djur, natur och hälsa" och "SLU Akvakultur" har startat upp där VH har huvudansvaret. Vi har byggt om Götala så vi nu har en modern anläggning för nöt- och lammköttsproduktion. Både Röbäcksdalen och Lövsta har fått sänkta hyror. Vi har fått vår veterinärutbildning ackrediterad och vi har fördubblat antalet djursjukskötarstudenter. Vi är nära att skriva på ett förhoppningsvis mycket bättre överenskommelse med UDS. Vi har nått 100-miljoner strecket gällande Fundraising-intäkter och vi har hela fakultetens ekonomi i balans. TACK VARE ER KÄRA MEDARBETARE! För första gången på flera år blir vi nu fler VH:are!

Det blir spännande med både ny fakultetsledning och ny rektor och jag lämnar nu med varm hand över ansvaret för vår fakultet till Rauni, hennes fakultetsnämnd och dekangrupp!

 

Hälsning från prodekan Henrik Rönnberg
Henrik Rönnberg är professor vid institutionen för kliniska vetenskaper och prodekan vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap

Gott Slut och God Början!

Sista prodekansbrevet. Vemodigt? Nej, det tycker jag inte. Vad mycket som hänt under dessa tre år och vad mycket som är på G framöver! Jag gick in med andra (lite naiva och oerfarna) förväntningar än när jag nu kliver av detta uppdrag. Jag har själv lärt mig massor om hur universitetet styrs och bemannas. Like it or not, så är det en förutsättning för att få rätt och bra saker gjorda. Jag har också fått förmånen att träffa betydligt fler kompetenta medarbetare än om jag ”bara” stannat kvar vid min egen institution och specialiserat mig. Den härliga bredd och entusiasm som finns vid vår fakultet är en garant för att det fortsatt kommer gå bra för VH! Styrkan sitter i kompetensen och i den kritiska massan. Båda dessa parametrar har (äntligen) ökat till en miniminivå tycker jag. Vi har alla förutsättningar att bestycka våra fantastiska infrastrukturer med än mer kompetens och studenter för att öka vår produktion av bra forskning och välutbildade inom våra samhällsviktiga sektorer! Inom vissa specifika utbildningar är det dock knökat nu när det gäller yta och utan tillskott på både lokaler och lärarpersonal blir det inte bra för någon. Det känns som vi har en bra dialog med SLU-ledningen om detta och vi skall självklart fortsätta bevaka att vi får bra lösningar i det stora projekt som ”fördubblingsvisionen” innebär.

Personligen är jag väldigt glad över hur arbetet inom U-Share har utvecklats. Vi har en bra grupp och det finns mycket att vinna på att jobba närmare UU inom bla medicin och biokemi. Det spännande projektet med att låta en PostDoc från oss vara 2 år inom MedFarm och en motsvarande vara hos oss är ett tydligt resultat av arbetet inom U-Share. Här får en nydisputerad vid VH möjlighet att göra en PostDoc vid ett annat universitet (av världsklass) utan att behöva flytta! Väldigt bra av många orsaker. Dessutom är sannolikt inte konkurrensen lika stor som vid ansökan hos exv VR. Dessutom får vi ett tillfälle att få kontakt med nya nätverk vid UU både från den PostDoc vi ”får” och den vi ”lånar ut”. Fler får reda på vad duktiga vi är här (också) och nya hållbara forskningsprojekt blir säkert resultatet av detta!

VR ja – vi har ett sanslöst krävande projekt i görningen där vi tillsammans med UU, SVA och KI skall skapa ett stordjursforskningscentrum som även involverar spontana sjukdomsmodeller hos sport- och sällskapsdjur vid UDS och kliniska fall på idisslarmedicin. Arbetsnamnet är SWECCLIM Swedish experimental clinical center for large-animal innovative models. Jag är I skrivande stund på väg till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Gbg för att se på vilket sätt de också kan tänkas involveras.

Mitt under fakultetsdagen blev det också klart att vi kommer ingå i de kompetenscentrumansökan som skickats in till VINNOVA med inriktning antibiotikaresistens (AMR). Det är UAC – Uppsala Antibiotic Center som kommer vara huvudpartnern och där är vi redan med sedan länge. AMR är en ödesfråga för mänskligheten (och djurligheten) och här har vi inom VH en väldigt stark närvaro både nationellt och internationellt! Sverige och SLU kan göra skillnad här och från VH är vi självklart glada att vi får stöd ända från SLU:s högsta ledning i denna kamp!

Häromdagen kom det fina diplomet från EAEVE som fastställer att vårt veterinärprogram är ackrediterat de närmaste 7 åren! I den här processen står relationen med UDS i en särställning. Arbetet med en ny överenskommelse har tagit ett stort steg i och med Karin Östensson genomlysning och projektet fortsätter nästa år. Jag ser fram emot att vi får en ännu bättre relation med UDS och att vi kan maximera utnyttjandet av denna fantastiska infrastruktur samtidigt som vi har förmånen att interagera med den stora kompetens som finns där på bästa sätt!

Ja, som ni förstår tog inget slut nu, bara för att ett nytt team kliver in nästa år i VH-ledningen! Välkomna Rauni och Maggan! Universiteten har en minst 2000 årig historia och alltså fortsätter vi även nästa år att göra VH/SLU smartare, bättre och (minst) lika roligt att jobba vid!

 

Hälsning från vicedekan Anne-Marie Dalin
Anne-Marie Dalin är professor vid institutionen för kliniska vetenskaper och vicedekan för utbildning på fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap

Efter nio år som vicedekan för grundutbildning kommer jag att nästa år lämna över uppdraget till en ny kraft. När jag tittar i backspegeln har det skett mycket på VH sedan 2010. De viktigaste händelserna har varit inflyttningen i Lövstas nya forskningsstallar 2012, omlokaliseringen av utbildningarna från Skara till Uppsala 2013, flytten till VHC 2014, ett nytt TU-vet program 2016 och en fördubbling av antalet studenter på djursjukskötarprogrammet sedan 2014.

Vad har då hänt under de senaste tre åren? Djursjukskötarprogrammet är från och med 2018 en treårig yrkesutbildning och inte längre ett generellt kandidatprogram. Vi har nya utbildningsplaner för husdjursagronom- (från 2016) och veterinärprogrammen (från 2017). För veterinärprogrammet återstår arbetet med utformningen av kurserna under de kliniska åren. Mycket tid har lagts på utvärderingar av program; kvalitetssäkring av Master of Animal Science (2017), husdjursagronomprogrammet (2018) och den internationella ESEVT (European System for Evaluation of Veterinary Training) -utvärderingen av veterinärprogrammet (2017-2018). Den 22 november blev utbildningen ackrediterad - Tack till alla som jobbat hårt för att det skulle förverkligas!

Det stora som nu är på gång inom utbildningarna på SLU är visionen att fördubbla antalet studenter under en tioårsperiod samt förslaget att göra om de femåriga yrkesutbildningarna till att följa Bolognamodellen fullt ut, dvs yrkesprogrammen ersätts med 3 + 2 år men med möjlighet att ta ut yrkesexamen. För VH:s del berörs husdjursagronomprogrammet. Det kommer att vara många remissfrågor att ta tag i under i början av 2019 för nuvarande programnämnd som är kvar fram t.o.m. 31 mars och där jag är PN-ordförande fram till dess. Inom SLU satsas nu centralt mycket mer på studentrekryteringsarbetet än tidigare. Den 6 mars kommer det exempelvis att vara ”öppet hus” på Ultuna för ett stort antal gymnasieelever. På VH är nu kampanjen ”#Pluggadjur” igång och studenter kommer att kunna besöka sina hemgymnasier för att informera om VH:s utbildningar. Fokus kommer att vara på husdjursvetenskapsprogrammen som har lågt sökandetryck, men alla program behöver en breddad rekrytering.

Att vara vicedekan för utbildning innebär mycket arbete, många möten samt ibland ”pragmatiska”, akuta lösningar. Jag har alltid känt ett gott stöd från kansliet och fakultetens medarbetare, studenterna inte att förglömma! Jag vill passa på att tacka alla som på olika sätt medverkar i VH:s utbildningar för det fantastiska arbete som ni gör för att vi på VH ska kunna upprätthålla en hög kvalité. Jag hoppas att ni alla får några avkopplande dagar under jul- och nyårshelgerna – det är ni väl värda!

God Jul och Gott Nytt år önskar Anne-Marie

 

Hälsning från vicedekan Margareta Emanuelson
Margareta Emanuelson är universitetslektor vid institutionen för husdjurens utfodring och vård och vicedekan på fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, med ansvar för samverkan inom området lantbrukets djur

Några nedslag i det samverkansarbete som bedrivits på VH under hösten 2018

Mycket av höstens samverkansarbete har gjorts i samarbete med resten av SLU, vilket känns logiskt. Ett av delmålen är att utveckla de interna samverkansformerna. Under hösten har en projektgrupp arbetat med att mejsla fram en effektiv, intern organisation som skall leda till bättre intern samverkan. Slutrapport skall lämnas till Erik Fahlbeck den 20/12. Jag har varit VH:s representant i arbetet och haft stöd av Bodil Ström-Holst. En viktig del i samverkan är att ha god kunskap om vad som pågår över hela SLU och för det krävs en databas. Vi har kikat på Chalmers samverkansportal research.chalmers.se och blivit så inspirerade att SLU, med stor sannolikhet, kommer att genomföra en förstudie under 2019. Chalmers databas kommer att utgöra en förebild.

En arbetsgrupp har tagit fram ett första förslag till meritportfölj och en handfull samverkanslektorer har nu testat att skriva sin meritportfölj i enlighet med instruktionerna. "Meritportföljgruppen" har också besökt några lärarförslagsnämnder (bla VH:s) och inhämtat synpunkter på hur de tänker kring meriten "samverkan". Reflektionen är att det känns lite ovant att hantera området samverkan men om samverkan verkligen skall få acceptens, så måste den också kunna mätas och värderas. Jag bedömer att vi är på god väg.

Riktlinjerna för samverkanslektorerna är i stort sett i hamn nu. Det som är nytt i senaste skrivningen är att samverkansuppdragen skall vara förankrade på rektorsnivå och diskuteras i det s.k. Samverkansrådet, SR. Strategier för vilka områden som skall prioriteras skall också utarbetas, vilket kommer att ske under 2019.

VH kommer under 2019-2020 att satsa resurser på att tre VH-forskare skall kunna ägna lite tid åt att fokusera på ekonomi och företagande. Målet är att VH skall få in mer av dessa aspekter i forskningsprojekt och grundutbildning. Forskarna skall ha ett nära samarbete med kompetenscentrum företagsledning, KCF.

SLU fick ansvaret för att koordinera ett stort, fyrårigt SLF-Arla projekt, sustainable dairy production and consumption där tre av fem delprojekt leds av forskare vid SLU. Ola Thomsson blir koordinator för projektet.

Slutligen kan jag glädja alla er, som var besvikna på att samverkanscheckarna var slut. Det kommer nya nästa år!

God jul på er alla önskar Margareta

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU
dekan.vh@slu.se, 018-67 10 00