Kontaktinformation
SLU Future Food
- Nyhetsbrev / Newsletter Food for thought
- LinkedIn SLU Future Food
- Podd Feeding your mind
- YouTube SLU Future Food
Ju mer intensivt en skog brukas, desto mer koldioxid kan den suga ut ur luften. Är det en lösning för att hejda uppvärmningen? Hur är det med jordbruket, kan det också hjälpa till att binda kol? Det var frågor som togs upp i Vetenskapsradions miljöprogram Klotet den 7:e november. Medverkade gjorde bland annat två professorer och en docent från SLU.
Är en tät gödslad granplantering det bästa för klimatet?
– Ja, det är skogens tillväxt som är det viktigaste för klimatnyttan. Men en odlad skog som är väldigt välskött uppfattas som inte helt naturlig och kommer inte att gynna den naturliga biodiversiteten, säger Thomas Lundmark, professor i skogsskötsel på SLU.
Mellangrödor kan vara ett sätt att öka kolet i jorden.
– Om man odlar spannmål och raps är det ett bra alternativ och ett komplement till en permanent gröda. Då får man in så mycket koldioxid som möjligt från atmosfären när man utnyttjar hela tillväxtperioden, säger Thomas Kätterer, professor i ekologi.
– En dåligt växande gröda lagrar inte in lika mycket kol, så att öka den totala produktionsvolymen av grödor är positivt, säger Göran Bergkvist, docent i växtodlingslära.
Lyssna på programmet "Naturen som verktyg i kampen mot klimatförändringar" i Klotet här.
SLU Future Food
Jordbearbetningens betydelse för klimatet är överskattad
SLU-nyhet från 2018-02-07
Fånggrödor lagrar in kol i marken
SLU-nyhet från 2015-02-25