SLU-nyhet

Skogsprojekt vann Hack for Sweden Award 2017

Publicerad: 13 mars 2017

I helgen hölls innovationstävlingen Hack for Sweden som bland annat SLU står bakom. Första pris gick till lag Kornknut för Projekt Skog, som handlar om att hitta skogsområden med höga naturvärden. Det vinnande bidraget använde sig av data från Skogsstyrelsen, SLU, Länsstyrelsen och SGU.

Juryns motivering om vinnarbidraget lyder:

"Innovativ användning av öppna data för att förändra världen till det bättre. Genom att analysera data från ett stort antal källor så kan detta projekt påverka myndighetsutövande samt öka medborgares insyn i vad som faktiskt händer i vårt land."

En spännande komponent i det vinnande bidraget är att det bygger på maskininlärning.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna Hack for Sweden med mitt skogsprojekt som jag hoppas gör att fler får upp ögonen för den svenska skogen. Samtidigt vill jag väcka debatt om hur skogen mår, säger Johan Marand, ensam deltagare i laget Kornknut.

Totalt var det sju av tävlingsbidragen som använde sig av SLU:s öppna data.

– Det lärorikt att se vilka problem lagen stötte på med våra öppna data. Jättekul också att se hur lagen blandade data från olika myndigheter för att svara nya frågor, berättar David Alger, som tillsammans med kollegan Mikaela Asplund var på plats från SLU för att stödja lagen.

Nytt för i år var att myndigheterna hade ett särskilt pass för att kunna utbyta erfarenheter om arbetet med öppna data och lära av varandra.

– Vi hade många bra diskussioner mellan myndigheterna om erfarenheter och utmaningar. Det var också nyttigt att få nätverka om öppna data med myndigheter som vi inte brukar ha någon dialog med inom vår dagliga verksamhet, exempelvis Skatteverket, säger Leif Hallbäcken, föreståndare för Miljödatastöd vid SLU.

Fakta:

Hack for Sweden arrangerades i år för fjärde gången. Tävlingen växer och i år stod 30 statliga myndigheter och organisationer bakom hacket, som handlar om att med hjälp av myndigheters öppna data skapa nya tjänster och applikationer. I årets tävling deltog 56 lag med sammanlagt nästan 200 tävlande från olika håll i Sverige

Det bidrag som vann Hack for Sweden Award år 2017 hette Project Skog. I en filmad intervju berättar Johan Marand mer om bidraget.

De övriga tävlingsbidragen går att se på Hack for Sweden's Youtube-kanal. Där går det också att se fler intervjuer, livesändningar från helgens invigning, finalistpresentationer och prisutdelning.