SLU-nyhet

Lantmästare på studieresa

Publicerad: 31 oktober 2017

Under några intensiva oktoberdagar besökte ett 30-tal lantmästarstudenter Norrbotten. Sveriges nordligaste landskap bjöd på bitande höstluft och många intressanta studiebesök på allt från välskötta lantbruksföretag till massafabriken Smurfit Kappa och forskningsföretaget Rise ETC. Studenterna går alla i årskurs tre på SLU:s lantmästarprogram på Alnarp. De har specialiserat sig på företagsekonomi där djupstudier av olika företag ingår, så kallade caseföretag.

På eget initiativ begav sig lantmästarstudenterna norrut, för att bland annat besöka det nordligaste caseföretaget, mjölkproducenten Mats Granberg i Roknäs. Han driver Norrbottens största mjölkföretag med 300 kor i robotmjölkning. Guide och researrangör var KCF:s Ove Karlsson, som undervisar på lantmästarprogrammet och är uppvuxen i Norrbotten.

Ett annat studiebesök gick till Mikael Hugoson, lantbruksföretagare från skånska Örkelljunga. Han flyttade norrut på 70-talet och har genom åren byggt upp både grisföretag och chark- och livsmedelsföretag, Alviksgården samt Nyhléns Hugosons.

Besök gjordes även hemma hos en före detta lantmästarstudent, Erik Johansson i Lillkorsträsk utanför Älvsbyn. Han och hans familj bedriver mjölkproduktion men arbetar även med turism och möjligheter för de stora internationella däcktillverkarna att testa vinterdäck på is och snö.

Hos Maria Hanno på Stormyrbergets Bo på lantgård utanför Piteå fick studenterna smaka pitepalt och diskutera villkoren för att driva företag inom turism. Sveriges nordligaste naturbruksgymnasium Grans naturbruksgymnasium fick ett snabbt lunchbesök och sedan avslutades resan i industriell miljö, med besök på massaföretaget Smurfit Kappa samt på forksningsinstitutet Rise ETC som bland annat forskar på drivmedel från tallolja.

Norrbotten levererade efter allra bästa förmåga och studenterna åkte tillbaka till SLU Alnarp med vidgade vyer och ny kunskap om villkoren för att driva företag i nordligt klimat.