Nyhet

Nu växlar vi upp för svensk livsmedelsproduktion

Publicerad: 22 augusti 2016

Sommaren går mot sitt slut och jag har fortfarande inte fixat något nytt visitkort; ”Vicedekan med ansvar för samverkan inom området lantbrukets djur vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU”….kan ni förstå att jag ännu inte har något visit-kort?

 


Margareta Emanuelson är universitetslektor vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård och vice dekan på Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, med ansvar för samverkan inom området lantbrukets djur.

Jag känner mig hedrad men också lite stressad inför mitt nya uppdrag. Det finns så mycket att utveckla på SLU i samverkan med vår omvärld. Det finns också mycket kunskap inom våra näringar och i industrin som fler vid SLU skulle behöva lära sig mer om och vår omvärld är förvånansvärt okunniga om vilka kompetenser det finns på SLU.

Sverige har goda förutsättningar att utveckla en hållbar livsmedelsproduktion. Vi har den bästa djuromsorgen och bland den lägsta antibiotikaanvändningen i världen. Dessutom har vi låg användning av bekämpningsmedel i foderproduktionen och en effektiv produktion. Men, vi kan inte konkurrera och svensk animalieproduktion avvecklas i rasande takt! I takt med avvecklingen försvinner också finansiella muskler för forskning och utveckling. Det är också svårt att hitta lantbrukare, som kan ta emot våra studenter vilket är problematiskt samtidigt som ”Näringen” klagar på att våra studenter saknar praktisk erfarenhet.

Näringsdepartementet har tydligt uttalat att man vill förbättra konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion. De har också signalerat att de förväntar sig att SLU skall hjälpa till. Självklart skall SLU göra allt för att vända den svenska livsmedelsskutan på rätt köl. Genom mitt nya uppdrag vill jag bidra till att SLU:s kompetenser tas tillvara på bästa sätt. Jag vill bidra till att de olika verksamheter som finns utspridda i landet inom VH kommer närmare varandra. Genom att samarbeta internt blir vi starka och därmed också mer intressanta för externa samarbetspartners. Vi behöver växla upp verksamheterna inom flera områden och då behövs externa samarbetspartners, vilket kan lösas genom att bli mer synliga och genom att anordna mötesplatser där forskare och lärare kan möta näring och industri.

Samverkanslektorerna har en otroligt viktig roll i detta arbete. Vi skall också dra bättre nytta av forskningsanläggningarna och försöka öka deras attraktionskraft för omvärlden. Jag vill också bidra till att livsmedelsfrågorna landar på ett bra sätt i SLU:s yrkesutbildningar, så att studenterna som kommer ut i samhället är väl rustade och anställningsbara.

I september börjar en ny kommitté för lantbrukets livsmedelsproducerande djur, som syftar till att skapa såväl interna mötesplatser som att öppna för samarbeten med intressenterna utanför SLU. Till denna kommitté har vi nu också knutit en ekonom från det nya ”kompetenscentrum för företagsledning” eftersom det är så oerhört viktigt att integrera lönsamhetsfrågorna i forskning och undervisning. Vi drar också igång VH:s samverkanskommitté, som utgörs av samverkanslektorerna. Närmast förestående evenemang är Elmia den 19-21 oktober. SLU kommer i år att vara väl representerade och VH kommer också att delta under flera programpunkter på konferensen 18 -19 oktober i direkt anslutning till Elmia, se vidare http://www.elmia.se/Lantbruk/Framtidsforum/Konferensprogram/

Slutligen; alla talar om den men ingen har ännu sett den – Livsmedelsstrategin alltså. Jag räknar med att den snart skall släppas och att SLU kommer att få uppdrag därifrån och då kommer undertecknad och många fler på SLU att bli engagerad i det arbetet.

Ja- då kör vi! Hälsar Margareta

Relaterade sidor: