Fakta:
Medarbetarpolicyn är ett styrande dokument för SLU och beslutades av rektor 2025-01-08.
Medarbetarpolicyn är en del av vårt arbete för att skapa en trygg och välfungerande arbetsmiljö. Den hjälper oss att klargöra vad vi kan förvänta oss av varandra som kollegor, av relationen mellan medarbetare och arbetsgivare och hur vi tillsammans möter omvärldens och arbetsuppgifternas krav. Här kan du läsa policyn i sin helhet:
Alla är medarbetare
Alla som har en anställning vid SLU benämns medarbetare. Medarbetare är du i relation till andra medarbetare och till din arbetsgivare, det vill säga SLU. Vissa medarbetare har också formella roller som ledare och/eller chef. För er gäller även policyn Att vara chef & ledare vid SLU.
Den här policyn förklarar och förtydligar vilka förväntningar som finns på dig som medarbetare gällande professionellt bemötande, bidrag till utveckling och ansvarstagande. Tillsammans skapar vi goda resultat och en bra arbetsmiljö.
Utan medarbetare - inget SLU
Din kunskap, färdighet, motivation, omsorg och idékraft är SLU:s främsta resurs. Att vara medarbetare vid SLU ska vara givande och utvecklande. Din och verksamhetens behov ska tillåtas gå hand i hand och främja varandra. Det förutsätter både öppenhet och samarbete, samt ett givande och tagande mellan medarbetare och med arbetsgivaren. Om målkonflikter uppstår, är det verksamhetens behov som sätts främst.
Vi är varandras arbetsmiljö
På SLU kombineras enskilt och gemensamt arbete, där vi har ett ansvar att tillsammans omsätta SLU:s verksamhetsidé i handling. Vi utgör också varandras arbetsmiljö. Du förväntas kunna interagera med samtliga kollegor och kunna anpassa dina beteenden utifrån de roller du har och till de situationer som uppstår på arbetsplatsen. I korthet behöver medarbetare ha ett professionellt bemötande mot varandra, chefer, våra studenter och omgivande samhälle.
Värna akademin
Du har som medarbetare avtalade skyldigheter* och rättigheter ** gentemot SLU. Som universitet har vi alla särskilt ansvar att värna de värden som kännetecknar ett lärosäte; en miljö som främjar opartisk kunskapssökande och lärande, kännetecknad av akademisk frihet, forskningsetik, objektivitet, bredd av idéer och kritiskt tänkande. SLU är en myndighet och du är därmed statligt anställd, vilket ställer ytterligare krav på din yrkesutövning utifrån den statliga värdegrunden och de lagar och avtal som reglerar myndigheters verksamhet.
8. Utför egna uppgifter professionellt, pålitligt och med balans mellan kvalitet och effektivitet. Representera SLU utåt på ett sätt som inger och vidmakthåller förtroende för SLU hos allmänheten.
9. Använd universitetets och samhällets resurser med omdöme. Nyttja kollegors, stödfunktioners och chefers resurser på ett ansvarsfullt sätt.
10. Håll dig informerad om beslut inom universitetet som berör dig och vad som sker i verksamheten. Håll dig också uppdaterad om utvecklingen i samhället i stort och inom ditt eget område, särskilt när det gäller metoder, regelverk och praxis.
11. Sätt dig in i de ansvar och utmaningar som chefs- och ledarskapet innebär. Respektera beslutsmandat och fattade beslut. Förutsätt goda intentioner, informera om brister och bidra så att dina chefer lyckas med sitt uppdrag.
12. Ta gemensamt med din chef ansvar för att du får den återhämtning och balans i arbets- och livssituationen som behövs. Uppmärksamma och meddela den med personalansvar om ditt eget eller andras mående är negativt påverkat.
4. Dela öppet med dig av din kunskap, dina erfarenheter och idéer för att hjälpa dig, andra och verksamheten att utvecklas. Se till att varken du eller dina kollegor blir oersättliga. Låt dina kollegor få tillgång till de gemensamma resurser du råder över.
5. Bidra till det interna arbetet och gemenskapen. Se till att inkludera och engagera kollegor så att olika perspektiv lyfts fram och diskuteras. Om möjligt, låt dig också involveras när andra ber om din medverkan.
6. Sätt dig in i ditt arbetes syfte och mål. Samverka med din chef för att förstå ditt ansvar och hur din och andra närliggande roller passar in i SLU.
7. Var konstruktiv i ditt förhållningssätt till förändringar. Vi arbetar i en miljö där förutsättningar och möjligheter ständigt skiftar, ibland snabbt. Brister kan tillfälligt uppstå, arbetsuppgifter ändras och förväntningar behöva justeras. Detta i enlighet med gällande lagar och avtal
1. Bidra till ett gott och inkluderande arbetsklimat genom att bemöta andra professionellt, respektfullt och med välvilja. Erbjud stöd där det behövs för att hjälpa varandra, och därmed SLU, att lyckas med uppdraget.
2. Bidra till en arbetsplats där en mångfald av idéer, perspektiv och uppfattningar är önskvärd. Försök aktivt se dina kollegors goda avsikter.
3. Påpeka fel och brister på ett vänligt, konstruktivt sätt och med förståelse för att andra kan ha rätt att fatta andra beslut än vad du hade gjort. Var medveten om att det finns en gräns för när kritik slutar vara hjälpsam och istället blir ett problem.
Policyn på papper
Vill du hellre läsa policyn på papper - här finns en utskriftsvänlig version.
*) Bland skyldigheterna ingår att följa arbetsgivarens ledningsrätt med tillhörande arbetsplikt samt lojalitetsplikt. Vidare finns en skyldighet att medverka i arbetsmiljöarbete.
**) Bland annat arbetsgivarens omsorgsplikt, att ha en god arbetsmiljö, lön, försäkringar.
Medarbetarpolicyn är ett styrande dokument för SLU och beslutades av rektor 2025-01-08.
Personalavdelningen:
HR-specialisterna@slu.se