En av de grundläggande principerna för ekologisk produktion är att det ska bygga på kretslopp. Utifrån detta och andra principer finns användbar kunskap och metoder inom den ekologiska produktionen om hur man producerar livsmedel med minder mängd insatsvaror. SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok, har tillsammans med sina forskare tagit fram en policy brief med några rekommendationer kring vad man kan ta med sig från den ekologiska produktionen i det fortsatta arbetet med att bygga upp en robust livsmedelsproduktion.
Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är beslutsfattare eller annan aktör som jobbar med frågor rörande livsmedelsberedskap.
Program
Moderator: Malin von Essen
13:00–13:30 Fika
13:30–14:30 – Presentationer
”Olika aktörers syn på jordbrukets förmåga att försörja befolkningen med livsmedelsråvara vid en kris” Presentation av forskningsprojekt, Hanna Eneroth, forskare, Sveriges lantbruksuniversitet.
”Arbetet med att ta fram ett rådgivningsverktyg för lantbrukare om beredskap” Presentation av Stina Olofsson som under många år jobbat med rådgivningsverktyget Greppa Näringen, rådgivare, Jordbruksverket.
”Hur kan ekologisk produktion bidra till Sveriges livsmedelsberedskap?” Presentation av arbete framtagit inom SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok, projektkoordinator Tora Råberg, RISE samt anknuten forskare Epok.
14:30–15:30 – Panel
Tora Råberg, forskare RISE och anknuten forskare Epok
Stina Olofsson, rådgivare Jordbruksverket och Greppa Näringen
Erika Olsson, ordförande Ekologiska lantbrukarna och lantbrukare
Anders Karlsson, riksdagsledamot Centerpartiet och suppleant i Miljö- och jordbruksutskottet
Anders Drottja, politiskt sakkunnig hos landsbygdsminister Peter Kullgren
