31 maj

Webbinarium arrangerat av Kunskapsnav inom företagsledning och entreprenörskap

Finansiellt stressade lantbruksföretag - vad kan du göra?

seminarier, workshops |
tecknad kedja som bryts

Efter det ekonomiskt goda året 2022 bjöd året därefter på en rad överraskningar för lantbruket. Vi vet nu att 2023 går till historien som torråret som slutade som ett blötår. Det har gett upphov till många finansiellt stressade företag som i sin tur skapar personlig stress hos dig som företagare. Hur ska man göra för att coola ner situationen? Vilken hjälp eller goda råd finns att få? SISTA DAG FÖR ANMÄLAN 27 maj.

Är du nystartad med hög skuldsättning, har byggt ut djurstallarna det senaste året eller kanske spannmålsodlare i ett tork- eller översvämningsdrabbat område, ja då vet du kanske hur det känns att vara finansiellt stressad? På vårkanten, när fodret börjar tryta och gödsel och utsäde ska tas hem, då syns det extra tydligt. Allt ställs på sin spets.

Om ditt företag lider av finansiell stress, då måste frågan ställas om du har sjukdomsinsikt? Den som förnekar situationen spiller onödig tid på resan mot ett uthålligt och livskraftigt företag. För visst kan man komma tillbaka, men man måste ha en strukturerad plan som svarar på frågor som:

  • Hur stressar man ner sitt företag?
  • Hur stressar man ner som ägare och driftsledare?
  • Hur håller man banken lugn?

Bankerna kan ge amorteringsuppskov, om de i grunden ser att verksamheten har en bra ekonomisk motor. Kan du inte betala räntorna så måste tillgångarna ses över, kanske hela eller delar av maskinparken måste säljas och du måste skissa på en plan B för hur odlingsåret ska kunna skötas.

Välkommen till ett högaktuellt webbinarium arrangerat av Kunskapsnav inom företagsledning och entreprenörskap!

Tid: 31 maj kl 08.00 - 09.00 
OBS! Sista dag för anmälan 27 maj

Medverkande: Helena Silvander, VD Tillväxtbolaget, mångårig erfarenhet från finansiering av lantbruk samt Sture Gustavsson, managementrådgivare med fokus på hjälpa finansiellt stressade företag.

Inspel och diskussion leds av Per Hansson, Kunskapsnav inom företagsledning och entreprenörskap, SLU.

Webbinariet hålls via Zoom, du kommer att få en länk och lösenord via e-post i god tid innan webbinariet startar.


Kontaktinformation

Per Hansson, projektledare Kunskapsnav inom företagsledning och entreprenörskap
SLU Kompetenscentrum företagsledning
Institutionen för människa och samhälle, SLU
per.m.hansson@slu.se, 040-41 50 80