Mjölk hälls i ett glas. Foto.
25 nov

Online

Mjölkveckan: klövvård, hälta och utfodring

En hand klappar vit och svart kopäls. Foto.

Välkommen till webbinarier med Frida Åkerström, Anna Leclerq och Petra Fant om klövverkningsmetoder, hälta hos mjölkkor och utfodring med högfettshavre. Seminarierna ges som en del av Mjölkveckan 2024.

Under Mjölkveckan 2024 lyfter vi möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion.

”Bästa Praxis inom svensk klövvård” – jakten på den optimala klövverkningsmetoden

Frida Åkerström, veterinär på Växa och doktorand vid SLU kommer att berätta om resultaten från en 3-årig studie där man undersökte hur man bäst verkar klövar för att förebygga klövskador och optimera klövhälsan. Hur ska klöven verkas för att förebygga skador på bästa sätt? Går det att anpassa klövvården till olika typer av golv? Vilka avvikelser förekommer inom klövvård och hur påverkar de klövhälsan? Detta är några av de frågor som kommer att besvaras vid detta webbinarie.

Objektiva metoder för tidigare upptäckt av hälta hos mjölkkor

Anna Leclerq tog veterinärexamen vid SLU 2021. Sedan 2022 jobbar som doktorand vid SLU, där Anna och kollegor forskar på hälta och rörelseanalys hos mjölkkor. Detta innebär att de med hjälp av objektiva mätmetoder detaljerat beskriver hur kors rörelsemönster förändras vid hälta, med syftet att på sikt kunna utveckla system som automatiskt kan detektera halta djur i ett mycket tidigt skede. Under presentationen kommer Anna berätta mer om ämnet objektiv rörelseanalys, vår forskning, och framtida utveckling av automatiska övervakningssystem.

Hur påverkar utfodring med högfettshavre och tillsats av Bovaer® mjölkavkastning och metanutsläpp hos svenska mjölkkor?

Petra Fant forskar på SLU inom idisslarnutrition, grovfoderutnyttjande och animalieproduktionens miljöpåverkan vid institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd.

Relaterade sidor: