10.00 Karin Gerhardt (Projektledare):
Introduktion om projektet ”Historiska spannmål i framtidens mat”.
10.10-10.30. Tove Ortman, (Doktorand inom forskningsprojektet)
Nygamla spannmål i ekologisk odling, kort presentation av pågående studier.
10.30 Hannah Wendin, (Agronomprogrammet landsbygdsutveckling):
Hantverkskvarnarnas betydelse för småskalig spannmålsodling med kulturspannmål.
Arbetet består av ett antal intervjuer och beskriver de resurser och kunskaper som krävs för att mala kultursorter. Möjligheter och begränsningar för kvarnverksamheterna analyseras.
11.00 Klara-Li Yngve, (Agronomprogrammet Mark-växt):
Mykorrhiza i kulturspannmål.
Både kulturspannmål och mykorrhiza har lyfts fram som möjliga för att uppnå ett mer hållbart jordbruk. Vilken tidigare forskning finns av arbuskulär mykorrhiza i kulturspannmål och om förmågan hos spannmål att bilda mykorrhiza har påverkats av modern växtförädling?
11.30—11.40 Kaffepaus/bensträckare
11.40 Hanna Smidvik, (Kandidat i biologi):
Lantsorters roll i klimatanpassning av jordbruket
Vad kan studier över mellansvensk svarthavre säga om betydelsen av lokal anpassning i ett förändrat klimat?
12.10 Avslutning. Karin Gerhardt