26 nov

Stockholm

CNV-seminarium: Naturvägledning som stöttar skolan

Välkommen till ett seminarium där vi samlar naturvägledare som vill stötta skolan med rum för lärande och upplevelser i naturen. SLU CNV anordnar seminariet i samarbete med Naturskoleföreningen. Vi fokuserar på hur naturvägledare kan samverka, nätverka och stötta skolor i deras verksamhet. Hur kan aktiviteter för skolan skräddarsys, anpassas till kursplanerna och tillgängliggöras på webben? Goda exempel från naturum, naturskolornas verksamhet med flera lyfts fram och diskuteras.

SLU Centrum för naturvägledning och Naturskoleföreningen hälsar välkommen till detta seminarium, som äger rum i Stockholmstrakten (exakt plats meddelas så snart som möjligt). Seminariet vänder sig till naturum och andra som är intresserade av att samarbeta om naturvägledning med skolor och lärare. Syftet med dagen är att genom erfarenhetsutbyte , kunskap och praktiska övningar inspirera naturvägledare i samarbetet med skolans värld.

På seminariet kommer goda exempel från naturum och andra inspirationskällor att lyftas fram. Vi fördjupar oss i frågor kring samverkan och nätverkande för skolan liksom hur man bäst kan nå ut till skolorna. Det blir praktiska aktiviteter utomhus med Naturskoleföreningen, där också kopplingar till läroplan och anpassningar till olika årskurser tas upp. Vi diskuterar hur aktiviteter för skolan kan skräddarsys, anpassas till kursplaner och tillgängliggöras på webben. Innehållet i seminariet kopplas också till aktuell forskning och till Agenda 2030.

Som deltagare i detta seminarium får du med dig inspiration, nätverk, praktiska övningar och material att använda vidare.

Anmälan dig här nedan senast 9 november. Obs begränsat antal deltagare. Först till kvarn gäller. Vi anpassar seminariet efter rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Program

0900
Samling med morgonkaffe/te.
Välkomna till seminariet och platsen!
Vilka är här?
Dagens program och koppling till Agenda 2030
Kort om Naturskoleföreningen och SLU Centrum för naturvägledning.
Något om kunskapsöversikten ”Klassrum med himlen som tak”.

Aktuell inspiration och information från
* Naturskoleföreningen
* Friluftslivets År 2021

Praktiska aktiviteter utomhus med Naturskoleföreningen, för olika årskurser, kopplat till läroplan och forskning. Reflektion, argument för utomhusundervisning och hur man ställer frågor till barn och unga.

1230
Lunch.

1330
Stationsvis erfarenhetsutbyte baserat på önskemål som deltagarna angett i anmälan.
Fika serveras mot slutet.

Samverkan, nätverk och att nå ut till skolorna.
Inledning med några goda exempel.
Diskussion och erfarenhetsutbyte kring samverkan och nätverk samt metoder för att nå ut, till exempel genom att tillgängliggöra på webben för olika årskurser.

Avslutande reflektionsövning.
Utvärdering.

1630
Seminariet avslutas.


Kontaktinformation