Ja, sådan är han, Håkan Sandgren, ny fakultetsdirektör på LTV-fakulteten. Litteraturvetare i botten och har arbetat inom akademin många år, SLU är det femte lärosätet han jobbar vid.
– Jag har bytt arbete och uppdrag många gånger i mitt yrkesliv och vill bidra till att förbättra, utveckla och förändra, både för organisationens del och för min egen del.
Håkan har en bakgrund som både lärare och forskare. Han kommer närmast från Högskolan i Kristianstad och posten som dekan vid fakulteten för naturvetenskap. Han började sin tjänst som fakultetsdirektör den 15 januari.
– Just nu skaffar jag mig en överblick över det jag ska vara ansvarig för och vad jag kommit till. Jag har träffat prefekter på LTV, varit i Uppsala och träffat avdelningschefer, universitetsdirektör och fakultetsdirektörskolleger.
Detta tillsammans har gett en bra inledande överblick över organisationen. Jag ser just nu fram emot att få arbeta här och vara med och bidra till utveckling. Jag är nyfiken, intresserad, tycker om att lära mig nytt och att få utveckla mig själv.
Har du varit i kontakt med SLU tidigare?
– Genom Landskapsvetarprogrammet på Högskolan i Kristianstad har jag kommit i kontakt med SLU. Och haft kolleger som varit i kontakt med SLU inom livsmedelsområdet. Jag har också varit student på SLU en gång, som deltagare i kursen Sveriges jordbrukshistoria!
Håkan nämner också hur han som radiolyssnare ofta hör om SLU och forskare som sysslar med publikt intressanta områden av vikt för medborgare. Han tycker att forskningsverksamheten verkligen är spännande och intressant.
– Det gör mig nyfiken och jag upplever SLU som en rolig arbetsplats där det händer mycket.
Vad är det första du vill ta tag i?
– Jag gjorde en lista med saker att ta tag i och just nu handlar det mycket om campusutveckling, lokalfrågor och administrativa system. Det känns också viktigt för mig att träffa personer i olika nyckelpositioner för att både förstå verksamheten och skapa goda relationer. Ett sätt är att prova sig fram inledningsvis, vilka frågor som går att påverka och vilka som ägs av andra.
– Detta får ta en viss tid, det krävs både kvalitet och eftertanke i alla dessa frågor. Det jag tycker känns unikt för SLU Alnarp är odlingsenheten, detta är alldeles nytt för mig.
Jag får fråga om mycket så här i början, det finns många som har kunskap som inte jag har. Jag får mer fungera som stöd och bollplank inledningsvis, säger Håkan, som tycker om att arbeta på en ledarposition.
– Det är mycket stimulerande, man får ett brett kontaktnät och det är roligt att se hur medarbetare utvecklas.
Text: Anette Neldestam Larsson
Till Vårt SLU